Suđenje

Rado Radić: Saznanja o ubistvima zatvorenika u dvorani Srednjoškolskog centra

1. Septembra 2023.15:37
U nastavku suđenja za zločin nad civilima u Bosanskom Šamcu, svjedoci Tužilaštva su kazali kako su čuli da je ubistva u sportskoj sali Srednjoškolskog centra počinio Slobodan Miljković “Lugar” iz Srbije, te da se s tim događajima u vezu nije dovodio optuženi Rado Radić.
Rado Radić na jednom od ranijih ročišta sa braniocem. Foto: BIRN BiH

Nekadašnji rezervni policajac Slobodan Bakić je kazao da je za ubistva zatvorenika u sportskoj dvorani saznao u zgradi policije, od jednog od rukovodilaca Save Čančarevića.

“Na jednom od referisanja, Savo Čančarević je rekao da je lice iz paravojne formacije iz Srbije s nadimkom Lugar izvršilo dva ubistva. Mislim da se zvao Slobodan Miljković. On je imao naklonost tadašnjeg načelnika policije Stevana Todorovića i za njega nije bilo zakona”, kazao je Bakić.

Svjedok je rekao da mu je poznato da je optuženi Radić obezbjeđivao objekat, ali ne i da je učestvovao u ubistvu.

Radić je, prema navodima optužnice, u junu 1992. godine – kao pripadnik Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske (MUP RS), u sportskoj dvorani, gdje su bili zatvoreni civili nesrpske nacionalnosti – iz poluatomatske puške ubio Marka Evića, jednog od zatvorenika.

Njegovi posmrtni ostaci, dodaje se u optužnici, još nisu pronađeni.

Bivši stražar u dvorani Srednjoškolskog centra Spasoje Bogdanović kazao je da je tu bilo zatvoreno od 200 do 300 ljudi, pretežno Hrvata iz okolnih sela, od kojih je neke poznavao kao vrijedne domaćine.

“Da nisu dolazili ovi iz Srbije, niko nikog ne bi ‘čvokom’ udario”, rekao je Bogdanović.

Svjedok je kazao da je čuo da je zatvorenike Marka Evića i Bartola Kljajića ubio Lugar.

“Čuo sam i da je Radić bio tada ranjen”, dodao je Bogdanović.

Potvrdio je da sa optuženim nikad nije bio u smjeni kad je čuvao zatvorenike.

I ovaj svjedok je rekao da je Slobodan Miljković Lugar bio pod kontrolom Stevana Todorovića.

Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju je osudio Todorovića na deset godina zatvora zbog zločina u Bosanskom Šamcu.

Svjedok Milan Đurić je kazao da su pripadnici policije čuvali zatvorenike u zgradi Teritorijalne odbrane, Osnovnoj školi i dvorani Srednjoškolskog centra.

“Čuo sam da je Lugar ubio te ljude, ali ne znam od koga sam čuo”, rekao je Đurić.

Suđenje se nastavlja 5. septembra.

Arnes Grbešić