Vijest

Zbog planiranja napada, predložen pritvor za Kapića, ranije osuđenog zbog ratovanja u Siriji

7. Augusta 2023.15:47
Državno tužilaštvo uputilo je Sudu Bosne i Hercegovine prijedlog za određivanje pritvora Mirzi Kapiću, ranije osuđivanom za terorizam, zbog sumnje da je kontaktirao s pripadnicima radikalnih struktura takozvane Islamske države (ISIL) i planirao teroristički napad na jednu džamiju u BiH.
Kompleks državnih pravosudnih institucija. Foto: BIRN BiH

Prema saopštenju Tužilaštva, pritvor je predložen zbog opasnosti da bi Kapić boravkom na slobodi mogao ometati istragu, prikrivati dokaze, vršiti uticaj na svjedoke i saučesnike, i ponovo počiniti krivično djelo ili ga dovršiti.

“Osumnjičeni je pod istragom i tereti se da je proteklog mjeseca – putem elektronskih kanala komunikacije, mobilnog telefona i kompjutera, koristeći aplikacije za komunikaciju – ostvarivao kontakt sa osobama koje podržavaju radikalne pokrete i strukture pomagača takozvanog ‘ISIL-a’, te je u prepiskama izrazio želju da izvrši napad eksplozivom na jednu džamiju u BiH koncem mjeseca jula ove godine“ navodi se u saopštenju Tužilaštva.

Kapić je, prema Tužilaštvu, od navedenih osoba tražio smjernice za proizvodnju eksplozivne naprave sa detonatorom putem mobilnog telefona, izražavajući namjeru da napadne učenjake Islamske zajednice koji objavljuju proglase protiv mudžahedina i prijavljuju pristalice radikalnih pokreta i ISIL-a agencijama za provedbu zakona u BiH.

On je, kako se navodi, u daljem planiranju i izvršenju kaznenog djela spriječen akcijom Državne agencije za istrage i zaštitu i Tužilaštva, te uhapšen, a prilikom pretresa zaplijenjeni su elektronski uređaji koje je koristio i koji će biti predmet detaljneg vještačenja.

Kapić je ranije osuđen na jedinstvenu kaznu od godinu i deset mjeseci zbog ratovanja u Siriji i nedozvoljenog držanja oružja.

Lamija Grebo