Suđenje

Balaban Ranko i ostali: Optuženi Karlica uputio saučešće porodicama ubijenih

30. Augusta 2023.16:44
Odbrane Ranka Balabana i Rajka Karlice, optuženih za ratne zločine počinjene 1992. na području Bosanskog Novog, zatražile su u završnim riječima oslobađanje svojih branjenika, dok je sam Karlica iskazao saučešće porodicama ubijenih.
Bosanski Novi. Foto: BIRN BiH

Balabanov branilac Veljko Ćivša je kazao kako smatra da sudsko prihvatanje utvrđenih činjenica iz presude Radoslavu Brđaninu pri Međunarodnom krivičnom sudu za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) utiče na presumpciju nevinosti, kako Tužilaštvo BiH zadire u suštinu ratnog sukoba u BiH, te kako se sama optužnica nije bavila pitanjem politike u kontekstu definisanja zločina protiv čovječnosti, što Odbrana smatra izuzetno relevantnim.

Brđanina, bivšeg političkog vođu Autonomne regije Krajina, MKSJ je osudio na 30 godina zatvora za zločine protiv čovječnosti počinjene u BiH.

Ćivša je rekao kako se u predmetnom slučaju ne radi o sistematskom napadu, nego o spontanom revoltnom okupljanju u kojem nema komandne odgovornosti i koje time ne sadrži faktor potreban za djelo zločina protiv čovječnosti.

“Ranko Balaban je bio svijetao lik. On se nije slagao sa onim što se dešavalo i distancirao se. Tužilaštvo nije utvrdilo da je on učestvovao u događaju. (…) Sud treba da donese oslobađajuću presudu”, smatra advokat Ćivša.

Karlicin branilac Ranko Dakić smatra da Tužilaštvo nije ponudilo dokaze po kojima dokazuje njegovo učešće u ubistvima, te da “netačno interpretira izjave svjedoka”.

“On izmještanje stanovnika nije shvatio kao progon, on je mislio da učestvuje u evakuaciji muslimana”, kazao je Dakić u svojoj završnoj riječi i dodao kako Karlica, ako je dogovor o ubistvima postojao, za njega nije znao, te da o ubistvima nije čuo ništa u noći kada su se desila, niti sutradan.

Optuženi je rekao da su mu namjere bile časne te kako i danas “živi u mjestu u kojem je 50 posto muslimana i da mu je najbliži komšija musliman”.

“Iskreno mi je žao tih ljudi. Izražavam saučešće njihovim porodicama”, kazao je Karlica između ostalog.

Balaban i Karlica te Milenko Brčin, Mirko Odžić, Milenko Babić, Ratko Goronja, Nikola Reljić, Dragan Baltić, Ranko Baltić i Miroslav Kapetanović se terete da su u junu 1992. godine učestvovali u ubistvima 24 lica, te u prisilnom preseljenju, mučenju i drugim nečovječnim djelima u selima Alići i Ekići. Terete kao pripadnici Vojske Republike Srpske, policije i paravojnih formacija.

Prije iznošenja završnih riječi, razdvojen je postupak u odnosu na optuženog Ranka Graba zbog njegovog zdravstvenog stanja.

Tužilaštvo je zbog zdravstvenog stanja optuženog tražilo razdvajanje predmeta, dok se Odbrana optuženog Graba usprotivila tome navodeći kao razloge završnu fazu postupka i dodatne troškove, te je predložila da se sačekaju ljekarski nalazi i provede medicinsko vještačenje na osnovu kojeg bi Sud donio konačnu odluku.

Sudsko vijeće je potom odlučilo da će razdvojiti postupak i voditi ga odvojeno za ovog optuženog.

Grab je treća osoba u ovom predmetu čiji je postupak razdvojen. Ranije je postupak razdvojen u odnosu na Ljubana Babića zbog njegovog zdravstvenog stanja, a postupak protiv Ostoje Balabana je kasnije i obustavljen zbog smrti optuženog.

Nastavak iznošenja završnih riječi Odbrana planiran je za 5. septembar.

Irvin Pekmez