Suđenje

Rado Radić: Ubistva u sportskoj dvorani u Bosanskom Šamcu

28. Augusta 2023.17:06
Čitanjem optužnice i saslušanjem prvih svjedoka Tužilaštva, u dobojskom Okružnom sudu počelo je suđenje Radi Radiću, optuženom za zločin protiv civilnog stanovništva u Bosanskom Šamcu.
Šamac. Foto: BIRN BiH

U optužnici se navodi da je Radić u junu 1992. godine – kao pripadnik Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske (MUP RS), u sportskoj dvorani, gdje su bili zatvoreni civili nesrpske nacionalnosti – iz poluatomatske puške ubio jednog od zatvorenika. Posmrtni ostaci ubijenog Marka Evića, kako stoji u optužnici, još nisu pronađeni.

Svjedok Ilija Jelečević rekao je da je optuženi izvršio ubistvo njegovog punca Marka Evića, s kojim je bio zatvoren u fiskulturnoj dvorani Srednjoškolskog centra u Šamcu.

Jelečević je ispričao da je Slobodan Miljković zvani Lugar u predvečerje 7. juna 1992. ušao u sportsku dvoranu u pratnji stražara Rade Radića, koji je bio u policijskoj uniformi i imao poluautomatsku pušku. Prema njegovim riječima, Miljković je nakon ulaska tukao zatvorene civile hrvatske i bošnjačke nacionalnosti.

“Dvorana je bila krcata. Ne znam kako su mogli hodati između nas. Mi smo bili kao sardine, jedni na drugim. Iz pištolja je Miljković ubio Bartola Kljajića. Mislim da je Bartol sjedio na kozliću. Radić je pucao u mog punca. On je bio pored mene”, kazao je Jelečević, koji je prije rata u živio u selu Hrvatska Tišina kod Bosanskog Šamca.

Odbrani je tokom unakrsnog ispitivanja rekao da ga je Slobodan Miljković udario, te da ga optuženi nikad nije tukao.

“Nikad me nije udario ni ‘čvokom’, a koliko znam, nije ni druge zatvorenike. Od njihovog ulaska u salu do ubistva punca prošlo je sat vremena. Rade je išao za Miljkovićem. Miljković mi je tada izbio zub. Ne sjećam se da je Radić repetirao pušku. Mislim da je metak bio u cijevi. Od punca sam bio udaljen oko pola metra”, naveo je Jelečević.

Kako je svjedok još ispričao, zatočenici su iznijeli tijela ubijenih iz dvorane, ta su se napolju tada čuli pucnji iz oružja.

Svjedokinja Maristela Jelečević, kćerka ubijenog Evića, kazala je da je u izbjeglištvu u Hrvatskoj od zatvorenika koji su razmijenjeni čula da je njenog oca ubio Rado Radić. Kako je rekla, optuženi joj nije bio poznat.

I na pitanje Odbrane kazala je da je čula da su Bartola Kljajića i Marka Evića ubili Slobodan Miljković i Rade Radić.

Mara Ević, supruga ubijenog Marka, rekla je da je u susjednoj Hrvatskoj saznala za ubistvo muža.

“Poslije druge razmjene sam čula da je ubijen. Moj bratić Ante Kljajić mi je ispričao da ga je ubio Rado Radić, da je i on bio krvav i da su tijelo, umotano u deku, iznijeli ljudi”, kazala je Ević.

Izrazili su svjedoci žaljenje što još nisu pronađeni Evićevi posmrtni ostaci, te su naveli da su za to više zainteresovani nego za krivično gonjenje optuženog.

Svjedok Dragan Tubonjić, bivši pripadnik interventnog voda policije u Bosanskom Šamcu, rekao je da su nakon pucnjave u sportskoj dvorani “dobili dojavu da je napadnut stražar”, te da poznaje optuženog, koji je s njim bio pripadnik policije u Šamcu 1992. godine.

“Na ulazu sam vidio optuženog i da mu je razbijena glava. Bio je blijed”, kazao je Tubonjić.

Na pitanje tužiteljice Mersihe Mehmedagić zašto u ranijem iskazu nije spomenuo krvavu glavu optuženog, svjedok je rekao da ga o tome niko nije ni pitao.

Ispričao je i da je u vozilu bio s pripadnikom policije Ljubišom kada je u Novom Selu, za vrijeme ratne akcije, granatom pogođeno vozilo hitne medicinske pomoći, poslije čega su na tom mjestu ostala tijela ubijenih zatvorenika umotana u deke i jedno tijelo iz vozila hitne pomoći.

Svjedok je kazao da je kasnije čuo da su tijela ukopana u Lugovima – “dva na jednoj, a treće na drugoj strani”.

“Postoji mogućnost da mi je Ljubiša rekao da je Miljković ubio jednog, a Radić drugog zatvorenika”, kazao je Tubonjić.

Za Miljkovića je rekao da je iz Kragujevca i da je bio pripadnik Državne bezbjednosti.

“Činio je zločine. Imao je najmanje deset ubistava. Mislim da je Radić opalio iz straha”, kazao je Tubonjić.

Svjedokinja Ivanka Tomić, sestra ubijenog Bartola Kljajića, rekla je da je u Hrvatskoj, gdje živi 40 godina, čula da je njenog brata ubio Slobodan Miljković.

“Čula sam od Blaža Kljajića da je moj brat ubijen sa Markom Evićem. Posmrtni ostaci mog brata nisu pronađeni”, kazala je Tomić.

Suđenje se nastavlja 29. augusta.

Arnes Grbešić