Suđenje

Kuzmanović i ostali: “Miće” maltretirale policajce, vojnike i rukovodioce u Tesliću

28. Augusta 2023.15:58
Na suđenju za zločine počinjene na području Teslića, svjedok Odbrane prisjetio se dolaska pripadnika jedinice “Miće” iz Doboja i maltretiranja koje su sprovodili u junu 1992. godine, dok nije pokrenuo njihovo hapšenje.
Dušan Kuzmanović i ostali. Foto: Sud BiH

Svjedočeći na poziv Odbrane Marinka Đukića, Momčilo Ristić kazao je da je bio komandant Teritorijalne odbrane (TO) u Tesliću. Ispričao je kako je prije dolaska “Mića” kod njega došao Ljubiša Petričević, koji je bio načelnik okružnog vojnog odsjeka u Doboju.

“Pojavio se kod mene, donio dokumente, kao ovlašćuje se od Operativne grupe Doboj da može pregledati, hapsiti…”, rekao je svjedok, dodavši da nije prihvatio te papire i da mu je rekao da je on komandant odbrane grada.

Ristić je kazao da je poslije nekoliko dana pozvan kod načelnika Opštine na sastanak, na kojem je zatekao civilne i vojne rukovodioce iz Teslića.

“Vidim, predsjednik SDS-a radi sklekove… ‘Crvena beretka’ sjedi na stolu, priča je bila da se zvao Banjac iz Srbije. I Petričević sjedi, a svi ostali su stajali”, prisjetio se svjedok.

Ispričao je da je ušao jedan naoružani pripadnik, koga su zvali Njegoš, i da je pitao za njega, te mu udario šamar. Ristić je rekao je potegnuo za svoj pištolj, a da mu je Njegoš prislonio cijev i rekao: “Hajde!” Nezadovoljan stavom rukovodilaca iz Teslića, kako je naveo, poslije je pocijepao pred komandantom brigade rješenje o njegovom postavljenju za komandanta odbrane grada i otišao na liniju da formira jedinicu.

Svjedok je rekao da je vidio kako su “Miće” šamarale pojedine ljude, a od svojih vojnika je čuo da su pljačkali i fizički nasrtali na njih. Prema njegovim riječima, jezgro tih “Crvenih beretki” je bilo kriminalno, a u jedinici je bilo i običnih vojnika.

“Dio njih su preuzeli MUP, bili su šefovi MUP-a”, kazao je Ristić.

Rekao je da je odlučio da uhapsi pripadnike “Mića” i da je dobio odobrenje iz korpusa, te da se toj akciji priključila i policija i Državna bezbjednost. Kazao je da su pohapšeni na više lokacija, a da je kod “Kardiala” u akciji poginuo jedan vojnik i jedan pripadnik “Mića”.

Na pitanja tužiteljice Enise Adrović, svjedok je rekao da je vidio da je u magacinu TO-a bilo zatvorenih ljudi i da je kazao da se puste ukoliko se nema ništa protiv njih. Rekao je da pretpostavlja da su i optuženi bili na sastanku kod predsjednika Opštine. Tužiteljica je prigovorila na iskaz svjedoka, navodeći da je nesiguran i da je sračunat da pomogne Odbrani.

Sa Đukićem se sudi Dušanu Kuzmanoviću i Predragu Markočeviću za progon bošnjačkog i hrvatskog stanovništva s područja Teslića – ubistvima, zatvaranjem, mučenjem i drugim nečovječnim djelima. Prema optužnici, Kuzmanović je bio načelnik Stanice javne bezbjednosti (SJB) u Tesliću, Markočević komandir, a Đukić šef krim-službe.

Svjedok Duško Suvajac je naveo da je u policiji bio referent za oružje i da se vraćao s pauze kada je primijetio postrojene pripadnike policije ispred stanice i više od 20 naoružanih uniformisanih lica. Kazao je da ga je jedan od njih pozvao i zatražio mu ličnu kartu. Suvajac je rekao da ga je taj – za kojeg će poslije saznati da se zove Ranko Šljuka – udarao, a da je nekoliko drugih držalo uperene cijevi u njega.

“Počeo me udarati po licu. Odletiše mi naočale, usna rasječena, nos razbijen”, prisjetio se Suvajac.

Ispričao je da je Đukić poslije došao u njegovu kancelariju da vidi kako je i da je prokomentarisao: “Ovo je strašno, ovo je ludilo.”

Svjedok je rekao da je oduzimano nelegalno naoružanje, a da je u julu i avgustu bila akcija dobrovoljne predaje naoružanja i da se radilo uglavnom o karabinima i lovačkim puškama.

Vaso Vukman je na poziv Odbrane ispričao da je iz Državne bezbjednosti poslan u Teslić i da je prisustvovao ispitivanjima privedenih lica, na kojima je uglavnom bio i Đukić.

“Garantujem da niko nije ‘čvokom’ udario u mom prisustvu”, kazao je Vukman.

Naveo je da nije čuo da je Đukić izdavao bilo kakva naređenja, te da su njih dvojica negativno komentarisala dešavanja koja su se odvijala po dolasku “Mića”.

Nastavak suđenja je 4. septembra, kada će biti saslušan posljednji svjedok Đukićeve Odbrane, za kojeg je Vijeće promijenilo prvobitnu odluku i dozvolilo da ipak bude saslušan na okolnosti alibija optuženog.

Marija Taušan