Vijest

Zatražen pritvor osumnjičenom za planiranje terorističkog napada na džamiju u BiH

8. Augusta 2023.10:57
Državno tužilaštvo zatražilo je pritvor za Mirzu Kapića, osumnjičenog za terorizam, zbog opasnosti da bi mogao ometati istragu, prikrivati dokaze, vršiti uticaj na svjedoke i saučesnike i ponovo počiniti krivično djelo ili ga dovršiti, dok se Odbrana usprotivila ovom prijedlogu.
Sudnica Suda Bosne i Hercegovine. Foto: BIRN BiH

Na ročištu održanom u Sudu BiH tužilac Dubravko Čampara je rekao kako je Tužilaštvo dobilo informacije da postoji prijetnja od terorističkog napada o kojem se razgovaralo u online komunikaciji i nakon toga je izvršen pretres i oduzeti predmeti.

“Nama je bitno s kim je Mirza Kapić komunicirao, ko su ti ljudi”, kazao je Čampara i pojasnio da se radi o prvoj fazi istrage.

Pojašnjavajući razloge za pritvor, tužilac Čampara je, između ostalog, rekao da Tužilaštvo pretpostavlja da postoji još jedno nepoznato lice s kojim je osumnjičeni sarađivao u vezi s komponentama eksplozivne naprave.

Također je napomenuo i da je Kapić povratnik iz Sirije, zbog čega je bio procesuiran, kao i zbog nedozvoljenog držanja oružja, te da postoji strah da “može doći do katastofalnih posljedica”.

Tužilaštvo je obavijestilo Sud, osumnjičenog i njegovu Odbranu da danas planira otvoriti oduzete predmete, kako bi se ubrzao sam proces.

Advokatica u zamjeni Sanela Kožo se usprotivila prijedlogu Tužilaštva, zatraživši od Suda da Kapiću izrekne mjeru zabrane komunikacije sa određenim osobama, čemu se usprotivilo Tužilaštvo.

Kapić je osumnjičen da je kontaktirao s pripadnicima radikalnih struktura takozvane Islamske države (ISIL) i planirao teroristički napad na jednu džamiju u BiH.

“Osumnjičeni je pod istragom i tereti se da je proteklog mjeseca – putem elektronskih kanala komunikacije, mobilnog telefona i kompjutera, koristeći aplikacije za komunikaciju – ostvarivao kontakt sa osobama koje podržavaju radikalne pokrete i strukture pomagača takozvanog ‘ISIL-a’, te je u prepiskama izrazio želju da izvrši napad eksplozivom na jednu džamiju u BiH koncem mjeseca jula ove godine”, navodi se u ranijem saopćenju Tužilaštva.

On je, prema Tužilaštvu, od navedenih osoba tražio smjernice za proizvodnju eksplozivne naprave s detonatorom putem mobilnog telefona, izražavajući namjeru da napadne učenjake Islamske zajednice koji objavljuju proglase protiv mudžahedina i prijavljuju pristalice radikalnih pokreta i ISIL-a agencijama za provedbu zakona u BiH.

Kapić je ranije osuđen na jedinstvenu kaznu od godinu i deset mjeseci zbog ratovanja u Siriji i nedozvoljenog držanja oružja.

Sud će odluku o prijedlozima Tužilaštva i Odbrane donijeti u zakonom predviđenom roku.

Lamija Grebo