Suđenje

Potvrđena optužnica protiv Ćehića za zločine u Bosanskoj Krupi

8. Augusta 2023.13:02
Tužilaštvo Bosne i Hercegovine zatražilo je produženje pritvora za Nedžada Ćehića, nekadašnjeg pripadnika Armije Bosne i Hercegovine optuženog za zločine protiv ratnih zarobljenika na području Bosanske Krupe, nakon što je Državni sud potvrdio optužnicu.
Bosanska Krupa. Foto: BIRN BiH

Kako je navela tužiteljica Marijana Čobović, okolnosti i opasnost od bjekstva optuženog nisu se promijenile, jer on pored bosanskohercegovačkog ima i državljanstvo Republike Hrvatske, te nema nikakvih rodbinskih veza s BiH, jer mu četiri sestre, koje ga izdržavaju, žive u Austriji.

“Optuženi je uhapšen po Interpolovoj potjernici, u Austriji je godinu boravio ilegalno, a na pozive Tužilaštva jasno je rekao da neće doći na saslušanje”, objasnila je tužiteljica prijedlog za produženje mjera pritvora.

Tužiteljica Čobović je navela kako su razmišljali i o mjeri kućnog pritvora, ali da bi ona bila neprovodiva, jer optuženi nema izvor egzistencije, niti ima rodbine u Bosanskoj Krupi.

Odbrana se usprotivila ovakvom prijedlogu Tužilaštva, navodeći da su optuženom austrijske vlasti oduzele dokumente, da on nije deportovan, već da nije mogao doći u BiH jer nije imao dokumente.

“Njega i u Austriji izdržavaju sestre, tako bi mogle raditi i da mu se odredi mjera kućnog pritvora”, kazao je branilac Jasmin Alikadić.

Međutim, Državno tužilaštvo nije prihvatilo tu opciju.

“Njega sestre mogu izdržavati i u Hrvatskoj, jer ima državljanstvo, ali bi tada bio nedostupan bh. pravosuđu”, rekla je tužiteljica.

Optuženi Nedžad Ćehić zvani Ćeha tereti se da je za vrijeme rata i oružanog sukoba u BiH, u svojstvu pripadnika voda Vojne policije 511. slavne brdske brigade Armije Republike BiH, postupao suprotno pravilima međunarodnog humanitarnog prava kršeći odredbe Ženevske konvencije o postupanju s ratnim zarobljenicima.

Kako se navodi u optužnici, optuženi se tereti da je prilikom napada Armije Republike BiH na položaje Vojske Republike Srpske (VRS) u rejonu Kobiljnjaka, Osmače i Ćojluka na području Bosanske Krupe, u periodu od druge polovine maja pa do polovine jula 1995. godine, nakon što je zarobljeno i stavljeno van borbenih dejstava najmanje 25 pripadnika VRS-a, od kojih su četvorica odmah ubijeni, a preostali zarobljeni, u više navrata učestvovao u odvođenju zarobljenika i njihovim ubistvima na tri lokacije. Dio zarobljenika je, kako se navodi, ubijen iz vatrenog oružja na lokacijama Perna-Padež i Perna – Vojna ekonomija, a drugi zarobljenici su ispred vojnog zatvora drvenim kolčevima i drugim predmetima – tučeni do smrti.

Na navedeni način ubijeno je najmanje 25 zarobljenih pripadnika VRS-a. Tijela ubijenih zarobljenika razmijenjena su i pronađena tokom 1995. i 1996., a tijelo jedne žrtve pronađeno je 2004. godine.

Navode optužnice Tužilaštvo će dokazivati pozivanjem 115 svjedoka, tri stručna vještaka i prilaganjem više od 137 dokaznih materijala.

Za navedene događaje, Tužilaštvo BiH je ranije podiglo optužnicu protiv sedam lica u predmetu protiv Senada Bužimkića i ostalih, kojima je suđenje počelo 15. maja 2023. godine, a optuženi Ćehić je bio nedostupan pravosudnim institucijama BiH. Krajem juna ove godine, austrijske vlasti izručile su optuženog BiH, a zbog opasnosti od bjekstva Državni sud mu je tada odredio jednomjesečni pritvor.

Selma Boračić Mršo