Vijest

Podignuta optužnica za zločine u Foči, Višegradu i Čajniču

8. Augusta 2023.14:32
Državno tužilaštvo podiglo je optužnicu protiv 13 nekadašnjih komandanata i pripadnika Armije BiH zbog zločina u mjestu Jošanica kod Foče u decembru 1992. godine, kao i na području Višegrada i Čajniča.
Kompleks pravosudnih državnih institucija. Foto: BIRN BiH

Iz Tužilaštva je saopšteno da optužnica tereti Ferida Buljubašića, Ahmeta i Izeta Sejdića, Rašida Sobu, Ševku Glušca, Zakira Jamaka, Bahrudina Muhića zvanog Bane, Adema Fehrića, Mustafu Polju, Envera Kusturu zvanog Pena, Muhameda Lisku, Sakiba Čakara i Munira Nalu za ratne zločine nad žrtvama srpske nacionalnosti u Jošanici kod Foče u decembru 1992. godine, kada je ubijeno 56 civila srpske nacionalnosti, ranjeno oko deset, a kuće, imovina, poljoprivredni i pomoćni objekti su zapaljeni i uništeni.

“Oružani napad koji su vodili i u kojem su učestvovali optuženi izvršen je na nebranjeno selo naseljeno civilnim stanovništvom, a među žrtvama je bilo starijih osoba, žena i djece. Najstarija žrtva bio je starac od 88 godina, a najmlađa djevojčica od dvije godine. Neke od žrtava su mučene i ubijene na izuzetno svirep način“, navodi se u saopštenju.

Balkanska istraživačka mreža Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) ranije je objavila TV Justice i analizu o neprocesuiranom zločinu koji se desio na Nikoljdan 19. decembra 1992. godine, kada je ubijeno više od 50 osoba srpske nacionalnosti, među kojima troje djece – dvoipogodišnja Danka, desetogodišnja Dragana i sedmogodišnji Dražen.

Osim za ovaj zločinc, Tužilaštvo tereti Ahmeta Sejdića, kao nekadašnjeg komandanta brigade i člana štaba Teritorijalne odbrane, za zločine u selima Klisure, Bursići i Hadrovići u opštini Višegrad u augustu 1992. godine.

Kako se navodi, ova sela su bila izvan sukoba i nastanjena civilnim stanovništvom srpske nacionalnosti, gdje je prilikom napada ubijeno osam osoba, među kojima je najstarija žrtva bila starica od 90 godina, jedan civil ranjen, dok ih je troje odvedeno u nezakonito zatočenje na području Višegrada. Kuće i objekti su paljeni i uništavani.

Sud BiH je 2020. godine pravosnažno oslobodio Sejdića, nekadašnjeg komandanta Prve višegradske brigade, optužbi za zločine na području Goražda i Rudog u periodu od jula 1992. do februara 1993. godine.

I Buljubašića Tužilaštvo dodatno tereti –kao komandanta i nadređenu osobu – za ratne zločine nad civilima srpske nacionalnosti u selima oko Čajniča u februaru 1993. godine, gdje je pri napadu u kojem su vojnici Armije BiH došli preko teritorije Crne Gore na području sela Šapići, Trpinje, Trojan i Ponikve, pucanjem iz automatskog oružja ubijeno 11 civila srpske nacionalnosti – među kojima su bili stariji muškarci, žene i jedno dijete – ranjeno pet, a kuće i imovina su paljeni i uništavani.

Za zločin u Jošanici u decembru 2022. godine uhapšeno je šest osoba, no tada Tužilaštvo nije moglo reći njihova imena. Krajem mjeseca Tužilaštvo je predložilo mjere zabrane za tada osumnjičene Sobu, Jamaka, Fehrića, Glušca i Murisa Hadžiahmetovića, koji nije obuhvaćen današnjom optužnicom. Početkom ove godine BIRN BiH je izvijestio o određenim mjerama zabrane.

Optuženi se terete za ratni zločin protiv civilnog stanovništva, povrede zakona ili običaja ratovanja, te organizovanje grupe ljudi i podstrekavanje na učinjenje krivičnih djela ratnih zločina.

Kako je saopšteno, Tužilaštvo će navode optužnice dokazivati pozivanjem više od 400 svjedoka i prilaganjem više od 1.200 dokaznih materijala.

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH na potvrđivanje.

Lamija Grebo