Vijest

Određen pritvor osumnjičenom za terorizam

8. Augusta 2023.14:49
Sud Bosne i Hercegovine prihvatio je prijedlog Državnog tužilaštva te odredio pritvor Mirzi Kapiću, osumnjičenom za planiranje terorističkog napada na džamiju u BiH.
Sudnica Suda Bosne i Hercegovine. Foto: BIRN BiH

Tužilaštvo je na jutrošnjem ročištu predložilo pritvor za Kapića zbog opasnosti da bi mogao ometati istragu, prikrivati dokaze, vršiti uticaj na svjedoke i saučesnike i ponovo počiniti krivično djelo ili ga dovršiti, čemu se Odbrana usprotivila.

Kako je saopćeno iz Državnog suda, ovaj prijedlog je prihvaćen, te je Kapiću određen pritvor koji može trajati najduže mjesec dana računajući od dana hapšenja, odnosno do 4. septembra 2023. godine ili do nove odluke Suda.

Kapić je osumnjičen da je kontaktirao s pripadnicima radikalnih struktura takozvane Islamske države (ISIL) i planirao teroristički napad na jednu džamiju u BiH.

“Osumnjičeni je pod istragom i tereti se da je proteklog mjeseca – putem elektronskih kanala komunikacije, mobilnog telefona i kompjutera, koristeći aplikacije za komunikaciju – ostvarivao kontakt sa osobama koje podržavaju radikalne pokrete i strukture pomagača takozvanog ‘ISIL-a’, te je u prepiskama izrazio želju da izvrši napad eksplozivom na jednu džamiju u BiH koncem mjeseca jula ove godine”, navodi se u ranijem saopćenju Tužilaštva.

On je, prema Tužilaštvu, od navedenih osoba tražio smjernice za proizvodnju eksplozivne naprave s detonatorom putem mobilnog telefona, izražavajući namjeru da napadne učenjake Islamske zajednice koji objavljuju proglase protiv mudžahedina i prijavljuju pristalice radikalnih pokreta i ISIL-a agencijama za provedbu zakona u BiH.

Kapić je ranije osuđen na jedinstvenu kaznu od godinu i deset mjeseci zbog ratovanja u Siriji i nedozvoljenog držanja oružja.

Lamija Grebo