Suđenje

Unčanin i ostali: Sin otišao po potvrdu i ubijen

27. Jula 2023.15:38
Na suđenju za zločine na području Ključa, pročitan je iskaz preminule svjedokinje u kojem je navela kako je saznala da joj je sin ubijen ispred škole u Velagićima.
Velagići. Foto: BIRN BiH

Vezirka Halilović je u istrazi 2015. ispričala da je živjela u Gornjim Vojićima i da su iz bezbjedonosnih razloga boravili i u drugim naseljima. Dok su bili u Nezićima, kako je navela, rečeno je da muškarci treba da dođu u Velagiće po potvrde. Otišao je i njen najstariji sin Saim.

“Svi su tu pobijeni”, kazala je Halilović.

Ona je u istrazi navela da je to čula od komšinica kod kojih je došao jedan ranjeni čovjek i rekao im za ubistva. Svjedokinja je rekla ­da je njen sin, dok su bili u Vojićima, išao na stražu, a pušku je predao kad je kupljeno oružje.

Halilović je rekla da je njen sin pronađen poslije rata u grobnici na Laništu i da ga je prepoznala po odjeći.

Bošku Unčaninu, Marinku Miljeviću i Draganu Despotu, bivšim pripadnicima Vojne policije Drugog inžinjerijskog puka, na teret je stavljeno učešće u ubistvu 78 civila 1. juna 1992. u Velagićima.

Tužilac Tarik Crnkić pročitao je iskaz preminulog Mileta Unčanina, koji je u istrazi naveo da je s bratom Boškom i drugima bio u angažovan u Vojnoj policiji na Laništu.

Svjedok je kazao da je uglavnom boravio kući, a da je na Lanište otišao dva puta. On je rekao da je na putu Ključ – Petrovac, na skretanju za Sanicu, bio punkt, a da je tamo bio kada bi išao u obližnju kafanu “Bolji život”.

On je rekao da je čuo da su tu ubijeni neki ljudi, ali nema drugih saznanja.

“Moj brat je bio nekoliko dana u pritvoru u Banjaluci, ali ne znam zbog čega”, naveo je svjedok.

Branilac Dragan Međović prigovorio je na zakonitost iskaza, navodeći da je svjedok obaviješten o mogućnosti odbijanja davanja iskaza, ali da nije navedeno njegovo izjašnjenje o tome. Tužilac je rekao da je u zakonu ukinuta mogućnost odbijanja svjedočenja za braću i sestre. Vijeće je odbilo prigovor.

Suđenje će biti nastavljeno 14. septembra.

Marija Taušan