Suđenje

Balaban Ranko i ostali: Tužilaštvo traži dugotrajni zatvor za zločine u Alićima i Ekićima

26. Jula 2023.13:29
Tužilaštvo Bosne i Hercegovine zatražilo je kazne dugotrajnog zatvora za 11 nekadašnjih pripadnika vojnih i policijskih snaga Republike Srpske, optuženih za zločin protiv čovječnosti u Bosanskom Novom 1992. godine.
Bosanski Novi. Foto: BIRN BiH

Tužilaštvo je u završnoj riječi ocijenilo da je dokazalo kako su Ranko Balaban, Rajko Karlica, Milenko Brčin, Mirko Odžić, Milenko Babić, Ratko Goronja, Nikola Reljić, Dragan Baltić, Ranko Baltić, Miroslav Kapetanović i Ranko Grab učestvovali u ubistvu 24 lica, kao i prisilnom preseljenju bošnjačkog stanovništva iz sela Alići i Ekići.

“Čuli ste svjedoke očevice – oštećene onog što se dešavalo 22. juna 1992 i očevice koji su učestvovali u počinjenju djela sa optuženima”, kazala je tužiteljica Eldina Biuk.

Ona je ukazala na svjedočenja Dragana Balabana te Stojana i Zorana Kenjala, koji su ranije osuđeni na po sedam i pet godina zatvora nakon sporazuma o priznanju krivice sa Tužilaštvom.

“Ti svjedoci su bili spremni da javno priznaju, došli su i ispričali istinu”, kazala je Biuk, dodajući da nema sumnje u njihove iskaze jer su potkrijepljeni drugim dokazima.

Tužiteljica je navela da je bošnjačko stanovništvo živjelo u Alićima i Ekićima uz obećanja srpskih komšija da im se neće ništa dogoditi, iako su drugi Bošnjaci bili napustili dolinu Japre. Kazala je da se nakon sahrane jednog srpskog vojnika počelo razgovarati o protjerivanju Bošnjaka iz Alića i Ekića.

Biuk je navela da su na mjesto okupljanja došli svi optuženi, i da su iz Alića i Ekića istjerali sve mještane i poveli ih do pravoslavnog groblja, o čemu su svjedočili Balaban i Kenjala, kao i mještanke sela.

Svjedoci su, kako je dodala, govorili o maltretiranju muškaraca, te odvoženju žena i djece kamionima.

“Oštećene svjedokinje su kazale da su svi muškarci ostali na groblju i da ih od tada više nikad nisu vidjele”, podsjetila je Biuk.

Dodala je da su Dragan Balaban te Stojan i Zoran Kenjalo ispričali kako su se optuženi, koji su bili u pratnji žena i djece, vratili i kako su muškarci odvedeni na muslimansko groblje, te im je naređeno da iskopaju grob, a Milenko Karlica im je naredio da stanu.

“Svi su pucali. Ubili su 24 civila”, kazala je Biuk, podsjećajući na izjave svjedoka.

Dodala je da su trojica bivših saboraca kazala koji su to optuženi kasnije učestvovali u premještanju tijela te njihovom bacanju u rijeku Japru. Navela je da su samo dijelovi posmrtnih ostataka pronađeni na groblju i ušću rijeke.

Tužiteljica je odbacila tvrdnje Odbrana da su Balaban i Kenjala s još nekim licima, koja su u međuvremenu preminula, učestvovali u ubistvima, a da su optuženi tog dana došli da pomognu u sprovođenju civila. Prema njenim riječima, takve teze su nelogične i kontradiktorne.

Biuk je zatražila kazne dugotrajnog zatvora zbog težine i načina izvršenja djela, činjenice da je riječ o komšijama koji su se poznavali te bacanja tijela u rijeku, kao i zbog članova porodica koji su ostali bez svojih najmilijih.

Završne riječi Odbrana planirane su za 30. avgust.

Marija Taušan