Vijest

Predsjednik Osnovnog suda Brčko distrikta odbio sporazum za disciplinski prekršaj

25. Jula 2023.16:06
Dragan Tomaš, predsjednik Osnovnog suda Brčko distrikta, odbio je prijedlog sporazuma Ureda disciplinskog tužioca da mu se izrekne mjera kojom bi tri mjeseca imao umanjenu platu za deset posto zbog kašnjenja u izradi odluka.
Osnovni sud Brčko distrikta. Foto: BIRN BiH

Ured disciplinskog tužioca tereti Tomaša da je neopravdano kasnio u izradi odluka ili u drugim radnjama u vezi s obavljanjem dužnosti sudije.

Disciplinski tužilac Asmir Baćevac je među materijalnim dokazima na ročištu priložio anonimne tužbe iz 2022. godine, te tri presude koje su bile predmet disciplinskog postupka, kao i izjašnjenje sudije Tomaša.

Na ročištu je Tomaš izjavio da je, prema nalazima ljekara iz 2022. godine, imao “trajnu spriječenost rada”.

Disciplinskoj komisiji je predočio druge predmete u kojima se kasnilo s donošenjem odluka a koji su završavali javnim opomenama ili izrečenim mjerama smanjenja plate od deset posto, uz napomenu da se u njegovom slučaju radi o dva predmeta male vrijednosti te jednom parničnom postupku.

Tomaš je kazao da su pojedini predmeti bili hitni te je smatrao da predmeti iz njegovog slučaja mogu sačekati određeni period. Rekao je da je u to vrijeme zbog bolesti imao alternativu da ode na bolovanje, ali da nije želio, iako je i u tom slučaju mogao primati punu platu.

“Morao sam da izvršim selekciju predmeta pa se ovo dogodilo”, kazao je Tomaš.

Na upit disciplinskog tužioca, Tomaš je rekao da je od posla sudije stresniji posao predsjednika suda, a Baćevca je još interesovalo kako je tuženi mogao obavljati funkciju predsjednika ako je bio narušenog zdravlja.

“U ovom dokaznom postupku nesporno su dokazana kašnjenja, značajna kašnjenja”, kazao je disciplinski tužilac u završnoj riječi.

Tomaš je rekao da je na svoju ruku prekinuo s terapijom te da nije neuobičajeno da se kasni s predmetima, s obzirom na to da su 2019. godine imali protest advokata u Brčkom i da je 2020. počela pandemija korone, zbog čega je nekolicina tužilaca i sudija bila na bolovanju.

Tužilac Baćevac je kazao da su ovo bili predmeti male vrijednosti koji su mogli biti ranije završeni, da je sudija Tomaš radio na Sudu u Brčkom i da mu Komisija treba izreći sankcije, kao prevenciju za sve nosioce pravosudnih funkcija.

Sudija Tomaš je rekao da su ti predmeti bili zapravo jako kompleksni i da je jedan od tih predmeta preuzeo od kolege i da je mogao od početka suditi. U završnoj riječi je kazao da smatra da nije kriv i da do sada nikada nije bio kažnjavan kao nosilac pravosudne funkcije.

Odluka Prvostepene disciplinske komisije bit će naknadno donesena.

Nino Bilajac