Suđenje

Predloženo produženje pritvora osumnjičenom za zločine u Bosanskoj Krupi

21. Jula 2023.11:21
Tužilaštvo Bosne i Hercegovine predložilo je produženje pritvora za dva mjeseca Nedžadu Ćehiću, osumnjičenom za zločin protiv ratnih zarobljenika na području Bosanske Krupe, a kojeg su izručile austrijske vlasti, dok se prijedlogu usprotivila Odbrana.
Bosanska Krupa. Foto: BIRN BiH

Tužiteljica Vedrana Mijović je rekla da je Ćehić saizvršilac, da se nalazio u bjekstvu, da se tokom saslušanja branio šutnjom, ali da je izjavio da nije bio pripadnik Vojne policije, nego druge jedinice, i da nije bio zadužen za čuvanje ratnih zarobljenika.

Na pitanje predsjedavajućeg Vijeća Darka Samardžića u vezi s podizanjem optužnice, tužiteljica Mijović je navela kako Tužilaštvo vrši provjeru navoda, te da su već saslušana dva svjedoka, kao i da planira saslušati druge. Samardžić je konstatovao da u prijedlogu za produženje mjere pritvora nisu dostavljeni zapisnici o saslušanju ovih svjedoka.

Odbrana Ćehića se usprotivila produženju mjere pritvora zbog opasnosti od bjekstva, uz obrazloženje da “osumnjičeni ne posjeduje kod sebe pasoš”.

Advokat Jasmin Alikadić je naveo da se osumnjičeni nalazio u Austriji, gdje je radio, i da je u decembru 2021. dolazio u Bosansku Krupu kako bi izvadio putne isprave. Dodao je da se njegova majka javila na telefonski poziv Tužilaštva i dala adresu na kojoj je boravio kod sestara u Austriji, kao i da su mu nakon toga austrijske vlasti oduzele putne isprave, ne navodeći razloge zašto.

Alikadić je kazao kako Ćehić ima i državljanstvo Hrvatske od 1997. godine, zato što živi u pograničnom području, ali da u toj zemlji nema članove porodice ni imovinu.

“On ne može, i da hoće, napustiti teritoriju BiH”, rekao je Alikadić.

Ćehić je pod istragom Tužilaštva koja se odnosi na ubistva najmanje 25 pripadnika Vojske Republike Srspke (VRS) koji su u rejonu Bosanske Krupe zarobljeni 1995. godine. Ranije je za ista djela podignuta optužnica protiv Senada Bužimkića, Rizaha Fajića, Almira Sefića, Ermina Kadića, Amira Patkovića, Irfe Velagića i Suada Nesimovića, kojima je suđenje počelo u maju.

U optužnici se navodi da su, nakon zarobljavanja pripadnika VRS-a na lokalitetima u općini Bosanska Krupa, četvorica zarobljenika odmah ubijeni, a ostali odvedeni u zarobljeništvo, nakon čega su odvođeni, mučeni i zlostavljani, te je dio zarobljenika ubijen iz vatrenog oružja, a dio hladnim oružjem i raznim predmetima tučen do smrti.

Odluku o produženju pritvora za Ćehića će Sud donijeti naknadno.

Jasmin Begić