Suđenje

Matuzović i ostali: Komandne strukture iz Hrvatske iznad optuženog

19. Jula 2023.13:38
Na suđenju za zločine počinjene na području Brčkog, održana je statusna konferencija radi razjašnjenja informacija u vezi s postupkom u kojem je jedan optuženi, a moguće i još dvojica, pravosnažno oslobođen optužbi za koje im se nakon više od 25 godina sudi pred Sudom Bosne i Hercegovine.
Đuro Matuzović s braniocem Vladom Adamovićem. Foto: BIRN BIH

Ištvan Mihalik je kazao da je u septembru 1992., kao vojno lice iz Osijeka u Hrvatskoj, upućen u Posavinu, gdje je bio operativac na isturenom komandnom mjestu (IKM).

Rekao je da je komandant IKM-a bio Franjo Čebić i da je postupao po njegovim usmenim naredbama, jer se zbog dinamike ratovanja u to vrijeme nisu izdavale pisane naredbe.

“Papir nije značio ništa… Vi se morate prilagođavati situaciji”, kazao je Mihalik.

Kako je rekao, komandant brigade primao je naređenja od IKM-a, koji je bio formiran u maju. Naveo je da je u komandnoj hijerarhiji iznad IKM-a bila Operativna grupa Istočna Posavina na čelu sa Vinkom Štefanekom, a da se u junu formira Slavonsko bojište pod komandom Petra Stipetića, kao nadređenog svim jedinicama.

Za Đuru Matuzovića, komandanta 106. brigade Hrvatskog vijeća obrane (HVO), naveo je da je bio operativac.

Mihalik je naveo da je Vojna policija, na čijem je čelu bio Pero Vincentić, već bila formirana kada je on došao. Prema njegovim riječima, Vojna policija je podnosila izvještaje IKM-u, a dobijala ih je i Sigurnosno-informativna služba iz Operativne grupe.

Svjedoku je poznato da su u školi u Donjoj Mahali bili zatvoreni srpski civili i vojnici, što je bilo “dobro zbog njihove sigurnosti”.

“Imali su šanse da prežive. Dolazila je vojska i iz Hrvatske u to ludo vrijeme”, kazao je Mihalik.

On je ispričao da je morao dobiti dozvolu od Čebića kada je išao da posjeti prijatelja koji je bio zatvoren u školi. Kako je naveo, nosio mu je cigarete i druge potrepštine.

Mihalik je naveo da je Vojnoj policiji bio nadređen komandant Slavonskog bojišta.

Na pitanja tužioca Milanka Kajganića, svjedok je rekao da su u IKM-u bili samo on i Čebić. Tužioca je interesovalo kako su njih dvojica uspjeli komandovati svim jedinicama, na šta je svjedok kazao da su bile samo 104. i 106. brigada, kao i Vojna policija. Dodao je da su kasnije stizale druge brigade, ali nisu imale dovoljno ljudstva i sredstava.

Svjedok je rekao da se nisu krili od međunarodnih snaga kad su dolazili iz Hrvatske.

“Čista zapovijed kao suza. Ja sam poslan iz Zbornog područja Osijek”, kazao je Mihalik.

On se nije složio s tužiocem da je Vojna policija bila odgovorna 106. brigadi. Rekao je da mu nije poznato da su zatvoreni civili vođeni na kopanje rovova, gdje su ginuli.

S Matuzovićem su optuženi Ivo i Tado Oršolić, Marko Dominković, Joso Nedić, Marko Blažanović, Mato i Anto Živković, Stjepo Đurić i Mirko Jurić za progon srpskog stanovništva – ubistvima, zatvaranjem, mučenjem, silovanjima i drugim radnjama počinjenim u Orašju.

Prema optužnici, oni su zločine počinili kao pripadnici komandnih struktura HVO-a, te vojne i civilne policije u Orašju.

Suđenje se nastavlja u septembru.

Marija Taušan