Suđenje

Zbog zločina u Odžaku, Mirsad Brkić osuđen na osam godina zatvora

14. Jula 2023.15:41
Okružni sud u Doboju nepravosnažno je osudio Mirsada Brkića, bivšeg pripadnika 102. brigade Hrvatskog vijeća obrane (HVO), na osam godina zatvora zbog zločina nad civilima u mjestu Jezero kod Odžaka u ljeto 1992. godine.
Mirsad Brkić na jednom od ranijih ročišta. Foto: BIRN BiH

Brkić je prvostepenom presudom oglašen krivim za ubistvo Sime i Pere Ljubičića, te za nezakonito zatvaranje grupe stanovnika Jezera u garažu Ilije Miloševića.

Istom presudom je oslobođen optužbe za nečovječno postupanje prema Iliji Miloševiću, koji je u međuvremenu preminuo.

“Brkić je, kao saizvršilac, sa Senahidom Ribićem i drugim nepoznatim osobama protivzakonito zatvarao, zaštrašivao, mučio i ubio dvojicu civila”, navela je sutkinja Snježana Banjac Lopandić.

U optužnici se navodi da je Brkić, kao bivši pripadnik HVO-a, u naselju Jezero, koje danas pripada opštini Vukosavlje, krivična djela počinio sa Senahidom Ribićem zvanim Bešlaga i drugim nepoznatim osobama.

U obrazloženju presude je navedno da su prihvaćeni iskazi svjedoka Tužilaštva da je Brkić bio član “Bešlagine grupe”, koju su označili kao odgovornu za počinjene zločine u Jezeru kod Odžaka u junu i julu 1992. godine.

Okružni sud osudio je Senahida Ribića krajem januara 2013. godine na 13 godina zatvora za zločine na području Odžaka.

Brkić je početkom novembra prošle godine izručen iz Austrije u Bosnu i Hercegovinu, po međunarodnoj potjernici koja je raspisana po naredbi Okružnog suda Doboj.

Sutkinja Banjac Lopandić je kazala da je Brkiću produžen pritvor do pravosnažnosti presude, te će mu u zatvorsku kaznu biti uračunato vrijeme provedeno u pritvoru u Doboju od 4. novembra prošle godine.

Sud nije u trajanje kazne uračunao Brkićev ekstradicionom pritvor u Austriji, u kojem je bio od 24. februara do početka novembra prošle godine.

Brkić je presudom obavezan i da plati sudske i troškove dolaska svjedoka na suđenje u ukupnom iznosu od 355 maraka.

Suđenje u ovom predmetu počelo je 27. marta ove godine.

Na današnju presudu postoji mogućnost žalbe Vrhovnom sudu Republike Srpske.

Arnes Grbešić