Suđenje

Unčanin i ostali: Nisu mogli proći od naroda u Velagićima

13. Jula 2023.15:33
Na suđenju za zločine u Ključu, Tužilaštvo Bosne i Hercegovine pročitalo je iskaze dva preminula svjedoka i uložilo izjave u vezi imovinsko-pravnog zahtjeva 38 oštećenih.
Velagići. Foto: BIRN BiH

Željko Radojičić je u istrazi kazao da je, kao rezervni policajac, bio angažovan na punktu u Velagićima i da su povučeni nakon ubistva njihovog kolege Duće u Stanicu javne bezbjednosti (SJB) u Ključu.

“Punkt su preuzeli Vojna policija i vojska s Laništa”, naveo je svjedok u iskazu.

On je rekao da je 1. juna 1992. bio u pratnji autobusa kojim su prevozili bošnjačke civile prema Sanici. Ispričao je da su se zbog određenih okolnosti morali vratiti u Ključ, ali nisu mogli proći jer je bilo dosta bošnjačkog naroda na putu kod punkta u Velagićima.

“Tražili smo od vojske da ih skloni s puta. Oni su rekli da se ti ljudi moraju ispitati… Stanovništvo je vraćeno u salu, a ti isti autobusi su se vratili u Velagiće”, kazao je Radojičić.

On je dodao da je bila prošla ponoć kada je u SJB-u čuo da za ubistva civila.

“Načuo sam da se radi o pripadnicima vojske, običnim vojnicima ili vojnim policajcima s Laništa”, rekao je svjedok.

Njegov iskaz je pročitan na suđenju Bošku Unčaninu, Marinku Miljeviću i Draganu Despotu, koje optužnica tereti da su u svojstvu pripadnika voda Vojne policije Drugog inžinjerijskog puka učestvovali u ubistvu 78 civila 1. juna 1992. u Velagićima.

Svjedok Radojčić je u istrazi pitan o licima koja su bila osumnjičena, a među kojima su i imena trojice optuženih.

Tužilac Ahmed Mešić pročitao je iskaz Nermina Delića, koji je saznao da su mu brat Almir, kao i stric i jedan rođak ubijeni kod škole u Velagićima.

Delić je govorio o oduzimanju naoružanja od bošnjačkog stanovništva, granatiranju Velagića i drugih mjesta, te odvođenju muškaraca u logore, među kojima je bio i on. Rekao je da je brata Almira, koji je bio 1974. godište, vidio posljednji put kada je po pozivu krenuo u Pudin Han radi dobijanja potvrde.

Nakon što je u decembru pušten iz logora, saznao je da su mu brat i drugi ubijeni kod škole u Velagićima. Rekao je da je brata i strica identifikovao kada je bila ekshumacija.

Odbrane su prigovorile na relevantnost pročitanih iskaza.

Suđenje se nastavlja 27. jula.

Marija Taušan