Suđenje

Pero Radić i ostali: Vidjela optuženog Ristanovića u Jusićima

11. Jula 2023.16:02
U nastavku suđenja za zločine na području Zvornika, svjedokinja Tužilaštva Bosne i Hercegovine izjavila je da je vojska ušla u Jusiće tražeći da se preda oružje, te je tada vidjela optuženog Vladu Ristanovića zvanog Tošanov.
Zvornik. Foto: BIRN BiH

Izeta Nuhanović je ispričala kako su početkom maja 1992. u selo Jusiće, gdje je živjela sa roditeljima i dvojicom braće, ušli srpski vojnici i tražili da se preda oružje.

“Žene i djecu su odveli u kuću Manje Hasanovića, rekli nam da je radi naše sigurnosti, i tu smo prenoćili, a onda su nas pustili da idemo svojim kućama“, rekla je svjedokinja, te navela da je na putu do te kuće vidjela Vladu Ristanovića, kojeg je poznavala odranije.

Ispričala je da je 27.maja 1992. počeo napad na selo Jusiće, a ona je sa rodicom Fatijom Muratović pobjegla u šumu, te su čule kako puca i padaju granate, ali ništa iz šume nisu mogle vidjeti.

U šumi su, kako je navela svjedokinja, bile tri dana, gdje im se pridružilo još mještana Jusića, a potom su krenuli ka Vitinici, na slobodnu teritoriju.

“Čula sam da su muškarce odvojili od žena i djece, i odveli ih u Malešiće, a tu su stradali i moji rođaci Haso Mustafić i Nedžib Hodžić“, ispričala je svjedokinja.

Ona je svjedočila protiv Pere Radića, Bože Vidovića, Petka Tomića, Branka Studena i Vlade Ristanovića, optuženih za ubistva najmanje 48 osoba i progon stanovništva bošnjačke nacionalnosti iz Jusića u maju 1992. godine.

Tužiteljica Zorica Đurđević pročitala je iskaz preminule svjedokinje Hanife Islamović, u kojem je navela da je njenog muža Hameda iz štale odveo Petko Galić, nakon čega je ušla vojska u selo i tražila da se preda oružje.

“Zahvaljujući advokatu Spasojeviću, mog Hameda su pustili i došao je kući nakon tri dana“, navodi se u iskazu svjedokinje.

Na dan napada na selo Jusiće, svjedokinja je navela kako se sakrila sa kćerkom u podrum kuće Mustafe Islamovića, te da je došao Vlado Ristanović, kojeg je poznavala, nogom udario u vrata i naredio im da izađu vani.

“Onda nam je Vlado naredio da idemo na autobusnu stanicu, odakle nas vode u školu u Malešiću“, navela je svjedokinja u izjavi, te dodala da su ispred škole odvojeni muškarci od žena, a žene i djeca su autobusima prebačeni za Memiće.

Svjedokinja je u iskazu rekla da je tijelo supruga našla u grobnici u Glumini i da je bilo vezano “nekom špagom“.

Na njen iskaz prigovor je uložila Ristanovićeva Odbrana, navodeći da nije sačinjen na zakonit način jer nema pitanja inspektora.

Suđenje se nastavlja 18.jula.

Selma Boračić Mršo