Suđenje

Presuda za zločine na području Odžaka 14. jula

10. Jula 2023.14:58
Okružni sud u Doboju će 14. jula izreći presudu Mirsadu Brkiću, optuženom za zločin nad civilima na području Odžaka u ljeto 1992. godine, nakon što su u završnim riječima Tužilaštvo i Odbrana zatražili osuđujuću, odnosno oslobađajuću presudu.
Mirsad Brkić na jednom od ranijih ročišta. Foto: BIRN BiH

Okružni javni tužilac Goran Rubil je, iznoseći završnu riječ, zatražio da Sud osudi Mirsada Brkića za djelo koje mu se stavlja na teret. Rubil je dodao da su svjedoci Tužilaštva bili objektivni i uvjerljivi.

Kako je naveo tužilac, Senahid Ribić je rekao da je iz njegove jedinice najbliži Simi Ljubičiću u vrijeme ubistva bio Brkić, koji je učestvovao u odvođenju Pere Ljubičića, čije je tijelo kasnije pronađeno u vikendici Kasima Fetahovića.

Prema navodima optužnice, Brkić, bivši pripadnik Hrvatskog vijeća obrane, tereti se da je u naselju Jezero, koje danas pripada općini Vukosavlje, sa Senahidom Ribićem i drugim nepoznatim osobama u junu i julu 1992. godine protivzakonito zatvarao, zastrašivao i mučio civile srpke nacionalnosti, te učestvovao u ubistvu dvije osobe.

Za zločine na području Odžaka, Senahid Ribić zvani Bešlaga je krajem januara 2013. godine pred Sudom u Doboju osuđen na 13 godina zatvora.

Branilac optuženog Nebojša Matović odbacio je u završnoj riječi Ribićev iskaz, zatraživši da Sud u Doboju donese oslobađajuću presudu u odnosu na Brkića.

“Izjava Senahida Ribića je usmjerena na umanjenje vlastite krivice. Izjave svjedoka Daliborke Ilić i Kasima Fetahovića upućuju da je Bešlaga izvršilac ubistava”, naveo je Matović.

Iskaze svjedoka Tužilaštva advokat optuženog je ocijenio kontradiktornim i neuvjerljivim.

Optuženi Brkić je naveo da on nije osoba nadimka Som koja je učestvovala u ubistvima u Odžaku sredinom 1992. godine.

Mirsad Brkić je početkom novembra prošle godine izručen iz Austrije u Bosnu i Hercegovinu, po međunarodnoj potjernici koja je raspisana po naredbi Okružnog suda Doboj.

U ekstradicionom pritvoru u Austriji bio je od 24. februara 2022. godine. Trenutno se nalazi u pritvoru u Doboju.

Arnes Grbešić