Suđenje

Kuzmanović i ostali: Tužilaštvo nije dobilo dokaze Markočevićeve Odbrane

10. Jula 2023.10:59
Na suđenju za zločine počinjene na području Teslića, Državno tužilaštvo nije se moglo izjasniti o materijalnim dokazima Odbrane optuženog Predraga Markočevića, jer isti nisu dostavljeni Optužbi.
Dušan Kuzmanović i ostali. Foto: Sud BiH

Tužiteljica Enisa Adrović kazala je u Sudu Bosne i Hercegovine kako se ne može isjasniti o materijalnim dokazima Odbrane drugooptuženog Markočevića, jer Tužilaštvo BiH nije dobilo dokaze.

Markočevićev branilac Duško Panić rekao je kako su dokazi dostavljeni u petak, 7. jula, i za Tužilaštvo BiH i za Državni sud.

Markočević je zajedno s Dušanom Kuzmanovićem i Marinkom Đukićem optužen za progon bošnjačkog i hrvatskog stanovništva s područja Teslića – ubistvima, zatvaranjem, mučenjem i drugim nečovječnim djelima. Prema optužnici, Kuzmanović je bio načelnik Stanice javne bezbjednosti (SJB) u Tesliću, Markočević komandir, a Đukić šef krim-službe.

Na današnjem ročištu nije se pojavio drugi branilac Markočevića, a branilac Panić je saopćio Vijeću Suda BiH da je obaviješten da je njegov kolega Ratko Kesić otkazao punomoć optuženom.

Predsjedavajući Sudskog vijeća Davorin Jukić rekao je kako Kesić ne može otkazati punomoć, jer to može uraditi samo Sud, koji ga je postavio za branioca.

“Poručite mu da ćemo ga kazniti, ovo je jako neozbiljno”, kazao je Jukić.

Prijedlog dokaza predočila je i Đukićeva Odbrana, koja je na ročištu navela da planira saslušati sedam svjedoka, ali je Vijeće odbilo taj prijedlog i dozvolilo saslušanje samo tri svjedoka.

Nastavak suđenja je zakazan za 28. august.

Selma Boračić Mršo