Suđenje

Unčanin i ostali: Nedostupnost zaštićenog svjedoka

6. Jula 2023.17:19
Na suđenju za zločine na području Ključa, prezentovan je nalaz vještaka balističke struke i pročitana su tri iskaza preminulih svjedoka.
Velagići. Foto: BIRN BiH

Bruno Franjić prezentovao je nalaz balističkog vještačenja kojim je bilo obuhvaćeno jedno zrno i više dijelova zrna i košuljica. On je rekao da je utvrđeno da je kalibar oružja 7,62 puta 30 milimetara, a bili su ispaljeni iz tri moguće automatske ili poluautomatske puške. Dostavljeni predmeti, kako je naveo, nisu bili podobni za utvrđivanje konkretne puške.

“Sporna zrna nepodobna su za međusobno poređenje da bi se utvrdilo da li su eventualno ispaljeni iz jednog ili više oružja”, kazao je Franjić.

Na pitanje branioca Milana Romanića da li može isključiti pušku M-48, vještak je rekao da je ona kalibra 7,63 puta 54 milimetra.

Vještak je nalaz iznio na suđenju Bošku Unčninu, Marinku Miljeviću i Draganu Despotu, koje optužnica tereti u svojstvu pripadnika voda Vojne policije za učešće u ubistvu 78 civila 1. juna 1992. u Velagićima.

Tužilac Ahmed Mešić pročitao je iskaze tri svjedokinje iz istrage, koje su u međuvremenu preminule. Dika Zečević je kazala da je živjela u selu Častovići, ispričavši kako je pred njenu kuću traktorom došao Hasan Salihović, te popisao članove njene porodice.

“Poslije je došao da muškarci moraju u Velagiće, da dobiju potvrde za kretanje. Otišli su svi muški iz sela. Moj muž je rekao šta bude s drugima nek bude i s njim”, navela je Zečević, dodajući da je tražio od nje 100 maraka.

Svjedokinja je kazala da se muškarci više nisu vratili, a poslije više godina rađena je ekshumacija, kada je prepoznala supruga po odjeći.

“Imao je onih 100 maraka smotanih kao kocka šećera”, kazala je Zečević.

Navela je da joj je i djever ubijen kod škole u Velagićima.

Namka Aličić takođe je ispričala da je Hasan Salihović dolazio traktorom popisao ih, te se prednoć vratio, pozivajući muškarce da se popišu na punktu u Velagićima.

“Otišlo je preko 20 njih…. Mislila sam da su u logoru”, rekla je svjedokinja, dodajući da je njen suprug Ramiz kasnije pronađen u masovnoj grobnici.

U iskazu iz istrage Ramiza Muratović je govorila o muškarcima iz Velagića, koji su odvedeni u logor, kao i da je čula da su neki iz obližnjih sela pobijeni.

Tužilac je predložio da se na idućem ročištu uvrste izjave oko 40 oštećenih na okolnost postavljanja imovinsko-pravnog zahtjeva, čemu se Odbrane nisu protivile.

Mešić je zatražio i čitanje iskaza zaštićenog svjedoka “B”, navodeći da Tužilaštvo više ne može stupiti u kontakt s njim. Rekao je da se svjedok ne javlja na telefon koji je ranije koristio, a na dopis koji mu je uputio na adresu u Srbiji odgovoreno je da je otputovao.

Tužilac je dodao da je kontaktirao kolege u Tužilaštvu u Srbiji, kojima je proslijeđen postupak u ovom predmetu protiv drugih optuženih, te su mu i oni rekli da ne mogu pronaći svjedoka “B”.

Odbrane su se protivile, smatrajući da nisu ispunjeni uslovi za čitanje njegovog iskaza i da se mogu preduzeti dodatne mjere na njegovom pronalasku.

“Znali ste da se ovakav svjedok nikada neće pojaviti na suđenju u Sarajevu… Ovo je bitan svjedok i da mu sad Odbrana ne može postaviti pitanje, dovodi u pitanje našu ulogu”, rekao je branilac Dragan Međović.

Predsjedavajuća Vijeća Minka Kreho kazala je tužiocu da ponovo pokuša pronaći svjedoka.

Suđenje se nastavlja 13. jula.

Marija Taušan