Suđenje

Keverović i dalje ne može dolaziti na suđenje

4. Jula 2023.15:51
Vještakinja medicinske struke zaključila je da Radojko Keverović, koji je optužen za zločine počinjene na području Kotor-Varoši, i dalje nije sposoban da dolazi na suđenje zbog zdravstvenog stanja.
Sudnica Suda BiH. Foto: BIRN BiH

Vještakinja Radojka Golijan je na statusnoj konferenciji rekla da zbog niza oboljenja Keverović ne može putovati iz Kotor-Varoši u Sarajevo. Prema njenim riječima, teško je prognozirati kada bi moglo doći do poboljšanja.

Sudiju Zorana Božića interesovalo je kakve su mogućnosti da se suđenje odvija u Kotor-Varoši. Vještakinja smatra da bi to moglo izazvati probleme.

“Svaki stres može da bude problematičan”, kazala je Golijan.

Tužilac Mersudin Pružan pitao je vještakinju zbog čega Keveroviću ne bi moglo biti suđeno u Kotor-Varoši ako je sposoban da sjedi i prati šta se dešava. Konstatovao je da optuženi već dvije-tri godine živi s takvim stanjem, kao i da se kreće po Kotor-Varoši.

Golijan je objašnjavala da se radi o izuzetno teškom pacijentu i da ne može garantovati da bi on to podnio.

“Ja kažem da svaki stres može još više da pogorša stanje”, rekla je vještakinja.

Sudija i tužilac su razgovarali o mogućnosti da se manji broj svjedoka u odnosu na tačke koje terete Keverovića sasluša u Kotor-Varoši.

Branilac Slobodan Perić izrazio je protivljenje, navodeći da treba ispoštovati nalog vještaka. On je kazao da ne zna ko će preuzeti odgovornost za izlaganje optuženog naporima.

Sudija Božić je rekao da ništa nije odlučeno, već da samo razmatraju mogućnosti. Naveo je da bi statusna konferencija ponovo mogla biti zakazana za kraj novembra.

Keveroviću se sudilo sa Savom Tepićem, Duškom Vujičićem, Duškom Maksimovićem i Ilijom Kurušićem za učešće u zatvaranju, mučenju i drugim nečovječnim djelima počinjenim nad Bošnjacima i Hrvatima u Kotor-Varoši, ali je postupak protiv njega razdvojen u aprilu 2019. zbog zdravstvenog stanja.

Na suđenju Tepiću i drugima u toku je iznošenje završnih riječi. U ovom predmetu je bio optužen i Dragoslav Bojić, protiv koga je 2016. postupak takođe razdvojen zbog bolesti, a u odnosu na Radeta Škorića je obustavljen 2014. zbog smrti optuženog.

Marija Taušan