Suđenje

Miroslav Marković: Tužilaštvo traži kaznu za zločine u Lokanju

3. Jula 2023.12:31
Iznoseći završnu riječ na suđenju za zločine počinjene u zvorničkom selu Lokanj u julu 1992. godine, Tužilaštvo Bosne i Hercegovine zatražilo je da Miroslav Marković bude proglašen krivim.
Zvornik. Foto: BIRN BiH

Tužitelj Ljubo Badnjar u završnoj riječi je kazao kako je tokom dokaznog postupka van svake razumne sumnje dokazano da je optuženi Marković bio pripadnik Lokanjske čete, da je učestvovao u zarobljavanju civila iz kolone koja se kretala iz Teočaka, te da je bio u grupi vojnika koja je pucala u zarobljene Bošnjake.

“Iskazi svjedoka koji su bili 14. jula 1992. godine u koloni, detaljno su opisali da je kolona prekinuta nakon što je srpska vojska zapucala, te da je u dvije zasjede zarobljeno 86 Bošnjaka”, naveo je tužitelj Badnjar.

Marković je optužen da je, kao pripadnik Lokanjske čete Zvorničke brigade Vojske Republike Srpske, učestvovao u zatvaranju, zlostavljanju i ubistvima 67 bošnjačkih civila na području Lokanja u julu 1992. godine.

Tužitelj je podsjetio i na dva zapisnika o saslušanju Markovića u svojstvu osumnjičenog u Tužilaštvu Austrije tokom 2017. godine, te dodao kako su iskazi uzeti u skladu sa zakonima, te da njemu niti jedno pravo nije uskraćeno, kako je tvrdila Odbrana.

“On je tada priznao da je bio u Lokanju, da je učestvovao u odvođenju zarobljenika iz kolone na mjesto pogubljenja, te da je bio određen u grupu koja je dobila naređenje da puca u zarobljenike”, naveo je tužitelj.

Tokom iznošenja završne riječi tužitelj je naveo kako su svjedoci koji su bili pripadnici Lokanjske čete do detalja opisali dešavanja 14. jula 1992. u Lokanju.

“Oni su naveli kako su tada vidjeli Mišu Marinca, što je bio nadimak Miroslava Markovića u Lokanju”, rekao je tužitelj.

Državno tužilaštvo osvrnulo se i na iskaze oštećenih – članova porodica ubijenih, koji su govorili o tome u kakvom su stanju bila tijela prilikom identifikacije.

“Mnogi od njih su naveli da su tijela imala prostrelne rane, ruke vezane žicom na leđima, dok je nekoliko porodica svoje bližnje prepoznalo po odjeći ili ličnim predmetima s kojima su otišli iz Teočaka, jer su im glave bile smrskane, a nekima su nedostajale ruke ili noge”, podsjetio je tužitelj.

“Iz njihovih iskaza, kao i materijalnih dokaza koje je Tužilaštvo izvelo, nesumnjivo je dokazano da se radilo o licima koja su krenula iz Teočaka po hranu i lijekove do slobodne teritorije, da su bili u civilnoj odjeći i bez naoružanja”, naveo je Badnjar.

Državno tužilaštvo smatra kako je tokom dokaznog postupka nesporno dokazalo da je optuženi počinio krivično djelo “ratni zločin protiv civilnog stanovništva” i shodno tome zatražilo od Suda BiH da ga proglasi krivim.

Iznošenje završne riječi Odbrane zakazano je za 11. septembar.

Selma Boračić Mršo