Suđenje

Unčanin i ostali: Povrede iz vatrenog oružja na žrtvama iz grobnice na Laništu

15. Juna 2023.16:15
Na suđenju za zločine počinjene na području Ključa, vještak sudske medicine izjavio je da je za najveći broj od 75 tijela ekshumiranih u masovnoj grobnici “Lanište 2” utvrdio da je smrt nastala nasilnim putem, iz vatrenog oružja.
Velagići. Foto: BIRN BiH

Vještak sudske medicine Hamza Žujo kazao je da je u oktobru 1996. učestvovao u ekshumaciji tijela iz grobnice na Laništu i da je izvršio obdukciju posmrtnih ostataka.

Žujo je prezentovao obdukcione zapisnike za 75 osoba, navodeći na kojim kostima je našao povrede uzrokovane vatrenim oružjem. Rekao je da je većina povreda bila u području glave, a da u četiri slučaja na kostima nije bilo tragova na osnovu kojih bi mogao utvrditi uzrok smrti.

“Obdukcija je rađena 1996, nije bilo DNK. Rađena je klasična identifikacija… Vršeno je pokazivanje rodbini, koja je prepoznavala na osnovu odjeće i opisa”, kazao je Žujo.

U zapisnicima se za četiri osobe ne navode imena, već da se radi o NN muškarcima.

“Možda je cijela porodica poginula ili se odselila”, objasnio je razloge zbog kojih ta tijela nisu bila identifikovana.

On je prezentovao nalaz i mišljenje na suđenju Bošku Unčaninu, Marinku Miljeviću i Draganu Despotu, koje optužnica tereti da su, u svojstvu pripadnika voda Vojne policije Drugog inžinjerijskog puka, učestvovali u ubistvima 78 civila u Velagićima 1. juna 1992. godine.

Na pitanja Odbrane, Žujo je rekao da u vrijeme obdukcije nije znao imena žrtava. Branilac Dragan Međović prigovorio je da se na dokumentaciji nalazi pečat Obavještajno-bezbjednosne agencije, koja nije učestvovala u ekshumaciji.

Branilac Milan Romanić prigovorio je što obdukcijom nisu, osim u dva slučaja, utvrđene veličine povreda.

“To je bitno da bi znali od kojeg oružja su povrede nastale”, kazao je Romanić.

Žujo je rekao da je u nekim slučajevima utvrdio da je hitac ispaljen iz neposredne blizine, usljed čega je došlo do rasprskavanja lobanje.

Prije saslušanja vještaka, Despotova braniteljica Vesna Rujević se izjasnila da nije potrebno da se ponovo poziva šest svjedoka pošto je na osnovu transkripata zaključila da ih je sveobuhvatno ispitao raniji branilac Marinko Brkić.

Vijeće je ranije ostavilo mogućnost da šest svjedoka bude ponovo pozvano poslije utvrđivanja da je Brkić zastupao Despota u periodu nakon što je razriješen dužnosti u Advokatskoj komori.

Suđenje se nastavlja 6. jula.

Marija Taušan