Suđenje

Ramić Ćamil i ostali: Bacanje bombe među zarobljenike

12. Juna 2023.12:09
Tužilaštvo Bosne i Hercegovine pročitalo je iskaze preminulih svjedoka koji su govorili o zlostavljanju zarobljenika u Goraždu i nadležnima u vojnoj bezbjednosti.
Goražde. Foto: BIRN BiH

Hajrudin Klapuh je rekao da je bio angažovan kao stražar u vojnom zatvoru u Goraždu od njegovog formiranja u novembru 1992. godine. Naveo je da je zatvor bio smješten u zgradi Zavoda za osiguranje imovine i lica (ZOIL) i da su u njemu bila zatvorena 23 srpska zarobljenika.

On je kazao da je hrana za zarobljenike bila oskudna, kao i za stražare, te da su bili loši higijenski uslovi, a da se situacija popravila kada je došao Crveni krst.

“Maltretiranja je bilo kad su ih izvodili u šetnju, od strane trećih lica, a i od vojne policije”, rekao je Klapuh u istrazi.

Ispričao je kako je jedne prilike jedan vojni policajac, koji je bio čuo da mu je poginuo brat, htio da uđe kod zatvorenika, ali da mu on nije dao ključeve. Dodao je da je taj policajac izašao napolje i kroz prozor bacio bombu među zatvorenike, usljed čega je jedan ranjen.

Svjedok je kazao da su na spratu bile zatvorene majka i kćerka iz Čajniča.

Klapuh je rekao da je dobijao naređenja od upravnika Mersudina Bradarića, Fahire Pleh i povremeno od Himze Selimovića. Kazao je da misli da su na uslove u zatvoru mogli uticati Fahira Pleh i Ferid Buljubašić.

Za zločine počinjene od 1992. do 1994. nad zarobljenicima na području Goražda i Višegrada optuženi su Ćamil Ramić, Himzo Selimović i Ramiz Mićivoda. S njima se sudi i Mehmedu Dobrači, kome su na teret stavljeni zločini nad zarobljenicima i civilima počinjeni 1995. na području Rogatice i Goražda.

U iskazu iz istrage Hasan Fejzić je kazao da je 1993. raspoređen u vojno-istražni organ i da mu je nadređeni bio Himzo Selimović, koji je bio načelnik bezbjednosti. On je naveo da je Ramiz Mićivoda bio vojni policajac, a da je Mehmed Dobrača bio referent za bezbjednost.

Svjedok je rekao da je bio zadužen za ispitivanje pripadnika Armije BiH u pritvoru, a da je bilo i zarobljenih pripadnika Vojske Republike Srpske, s kojima nije kontaktirao.

“Njih su ispitivali iz vojne bezbjednosti IBOG-a (Istočnobosanska operativna grupa). Ja sam se jednom neslužbeno zatekao kad su ispitivali Vujačića”, naveo je svjedok.

On je ispričao da je Vujačić kazao da je bio dobrovoljac i da su ga petorica počela udarati rukama i nogama, među kojima je bio i Ramiz Mićivoda.

“Toliko su ga tukli da je pao sa stolice”, rekao je Fejzić, dodavši da je Nedžib Bašić repetirao pištolj kako bi prestali udarati Vujačića.

On je dodao da je Bašić o zlostavljanju trebalo da obavijesti Selimovića.

Mićivodina braniteljica Sabina Mehić ukazala je na razlike u svjedočenju Fejzića i Nedžiba Bašića, koji je saslušan na jednom od prošlih ročišta.

Suđenje se nastavlja 3. jula.

Marija Taušan