Suđenje

Kuzmanović i ostali: Rezervna policija bez komunikacije s optuženima

12. Juna 2023.13:41
Na suđenju za zločine počinjene na području Teslića, svjedok Odbrane Predraga Markočevića je ispričao o akciji hapšenja “Mića“, te rekao da nikada nije dobijao naredbe od optuženih.
Teslić. Foto: BIRN BiH

Milivoje Tomić je izjavio kako je 1991. izvršena mobilizacija rezervnog sastava policije u Tesliću, te su na području ove općine bile četiri stanice rezervne policije. On je rekao da je bio u Čečavi kojoj su pripadale mjesne zajednice Gornji i Donji Ranković.

“Nakon ratnih dejstava u Hrvatskoj, blokirani su putevi prema Doboju preko Tešnja i Jelaha, a kasnije i put prema Banja Luci preko Kotor-Varoši“, rekao je Tomić.

Prema njegovim riječima, u Čečavi je bio punkt na kojem su patrolirali zajedno s pripadnicima Vojne policije, a u sastavu rezervne policije bili su Bošnjaci i Hrvati zbog čega su ih nazivali “Alijina policija“ i prijetili im. Zadatak im je bio kontrola saobraćajnica i održavanje javnog reda i mira. Nakon što je Teslić u martu ušao u sastav SAO Krajine (Srpska autonomna oblast), Bošnjaci i Hrvati su napustili policiju i odnijeli oružje, ispričao je svjedok.

Tomić je naveo da mu je komandant bio Živojin Vukadinović, te su se okupljali u prostorima Gradske kafane u Tesliću. On je rekao da nije bio u stanici kada su došle “Miće”, ispričavši kako su pripadnici ove jedinice pretukli njegovog punca koji je bio u radnoj obavezi, ali da nije smio nikome prijaviti.

“Čuo sam da su ljudi u stanici morali raditi sklekove i da su im skidali remenje, dok su Markočeviću pokidali činove rekavši mu da to mora da zaradi“, objasnio je svjedok.

Na pitanje Odbrane, ko je ujedinjavao stanice rezervne policije, Tomić je rekao da je svaka stanica imala komandira, te nisu imali kontakte sa Dušanom Kuzmanovićem, Markočevićem i Marinkom Đukićem.

U noći kada je izvršeno hapšenje “Mića”, Tomić je rekao da su bili na punktu u Bariću, da je došlo do pucnjave i da se nisu mogli vratiti na punkt, zbog čega su otišli u stanicu, gdje su zatekli komandanta Vukadinovića.

“Trčite u Gradsku kafanu, cjepajte čaršafe i vežite oko ruke trake. Svako ko ne bude imao bijelu traku, vojska će smatrati da je s ‘Mićama’. Večeras se vojska obračunava s ‘Mićama'“, prepričao je Tomić Vukadinovićeve riječi.

Markočević je optužen zajedno sa Kuzmanovićem i Đukićem  za progon bošnjačkog i hrvatskog stanovništva s područja Teslića – ubistvima, zatvaranjem, mučenjem i drugim nečovječnim djelima. Prema optužnici, Kuzmanović je bio načelnik Stanice javne bezbjednosti (SJB) u Tesliću, Markočević komandir, a Đukić šef krim-službe.

Na pitanje tužiteljice Enise Adrović u vezi broja rezervnih policajaca, Tomić je rekao da ih je u junu 1992. godine bilo oko 22 u stanici u Čečavi. Dodao je da rezervni policajci nisu potpisivali izjavu o lojalnosti.

Upitan za hangar Teritorijalne odbrane, svjedok je rekao kako je čuo da su u njemu bila zarobljena lica bošnjačke i hrvatske nacionalnosti. Naveo je da ne zna od koga je njegov komandir Vukadinović dobijao naredbe, te kako Kuzmanović, Markočević i Đukić nisu ostali u stanici nakon hapšenja Mića.

Na pitanje Markočevićeve Odbrane, Tomić je rekao da nije ulazio u policijsku stanicu u Tesliću i prisustvao kada je optuženi izdavao naređenja.

Prije Tomića je svjedočio MP-2, čiji iskaz je, odlukom Sudskog vijeća, zabranjeno objaviti.

Suđenje se nastavlja 3. jula.

Jasmin Begić