Vijest

Naredne sedmice iznošenje završnih riječi Odbrana na suđenju za zločine u Vitezu

9. Juna 2023.15:48
Pred Sudom Bosne i Hercegovine naredne sedmice je planiran početak iznošenja završnih riječi Odbrana optuženih za zločine počinjene 1993. godine na području Viteza.
Kompleks državnih pravosudnih institucija. Foto: BIRN BiH

Zbog zločina u Vitezu, postupak se vodi protiv osmorice bivših pripadnika 325. brigade Armije BiH – Ibrahima Purića, Ibrahima Tarahije, Nijaza Sivre, Rušita Nurkovića, Almira Sarajlića, Sadika i Šaćira Omanovića te Kasima Kavazovića, a početak iznošenja završnih riječi Odbrana zakazan je za utorak, 13. juna.

Njima se sudi za ubistva najmanje 12 vojnika Hrvatskog vijeća obrane koji su se predali, kao i dva civila – žene hrvatske nacionalnosti – počinjena prilikom napada na Križančevo Selo, Šafradin i Dubravice kod Viteza 22. decembra 1993. godine. Prema optužnici, Purić je bio komandant 325. brdske brigade Armije BiH, Tarahija komandant Trećeg bataljona ove jedinice, Sivro i Nurković pomoćnici komandanta, a ostali pripadnici brigade.

U četvrtak, 15. juna, planirano je ročište za izjašnjenje o krivnji Mileta Stojanovića, bivšeg komandira autovoda Prve lake rajlovačke brigade Vojske Republike Srpske (VRS) kojeg optužnica tereti za učešće u zatvaranju oko 150 zatvaranja civila bošnjačke nacionalnosti, od kojih su dvojica ubijena na području naselja Rajlovac kod Sarajeva.

Pored toga, Stojanović je optužen da je u junu 1992. naredio i omogućio odvođenje zatvorenika na prinudne radove na borbene linije Vojske Republike Srpske u Žunovnici, gdje je jedan zatočenik ubijen, a više ih je teže i lakše ranjeno. Optuženi se ranije nije pojavljivao na zakazanim ročištima u Sudu BiH.

Naredne sedmice se nastavljaju suđenja za zločine na području Dervente, Doboja, Teslića, Zvornika, Goražda, Donjeg Vakufa, Ključa, Sanskog Mosta, Bosanske Krupe, Bosanskog Petrovca, Orašja, Ilijaša i Vogošće.

 

Nino Bilajac