Suđenje

Inđić: Odbrana zatražila izuzeće Apelacionog vijeća

8. Juna 2023.14:54
Sjednica po žalbama na presudu Bobanu Inđiću, osuđenom za zločine u Višegradu, odgođena je zbog zahtjeva Odbrane za izuzeće Apelacionog vijeća.
Stanica u Štrpcima. Foto: Wikimedia

Branilac Senad Kreho je zatražio izuzeće članova Apelacionog vijeća jer smatra da su pristrasni pošto su odlučivali u istom predmetu u kojem je ranije suđeno Inđiću sa još osmoricom optuženih.

“Imali ste iste dokaze pred sobom, već ste odlučivali… Došli smo u situaciju da Vijeće preispituje istu odluku”, kazao je Kreho, pozivajući se na stavove Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu.

Predsjedavajuća Apelacionog vijeća Amela Huskić kazala je da se sjednica prekida do donošenja odluke o zahtjevu za izuzeće.

Inđić je u januaru ove godine prvostepenom presudom osuđen na 15 godina zatvora u svojstvu komandira Interventne čete Višegradske brigade Vojske Republike Srpske (VRS) za učešće u otmici 20 civila iz voza u Štrpcima 27. februara 1993. godine i njihovom ubistvu na području Višegrada. Na ovu presudu žalbe su uložili Tužilaštvo i Odbrana.

Inđiću je ranije suđeno sa Lukom Dragičevićem i još sedmoricom nekadašnjih pripadnika Višegradske brigade, ali je postupak protiv njega razdvojen jer je u Srbiji procesuiran zbog saobraćajne nezgode. Nakon povratka u BiH, nastavljeno mu je suđenje i izrečena presuda.

U maju su iznesene žalbe na presudu i u predmetu protiv Dragičevića i drugih.

Marija Taušan