Vijest

Suđenje za zločine kod Ključa počinje sredinom juna u Beogradu

6. Juna 2023.14:51
Nakon što je Srbiji proslijeđen predmet protiv Ilije Krčmara, Svetislava Račića, Željka Bajića, Nikole Ćuka (rođen 1967.) i Nikole Ćuka (rođen 1966.), optužene za zločin na području Ključa, oni bi se u sudnici Višeg suda u Beogradu trebali pojaviti sredinom juna, potvrđeno je za Detektor.
Velagići. Foto: BIRN BiH

Iz Tužilaštva Bosne i Hercegovine, koje je u ovom predmetu podiglo optužnicu, potvrdili su samo da je zakazan početak suđenja, a sličan odgovor smo dobili u beogradskom Višem sudu.

“Predmet protiv okrivljenih Ilije Krčmara i drugih dostavljen je Višem sudu u Beogradu – Odjeljenje za ratne zločine 20. aprila 2023., a suđenje je odmah i zakazano za 15. juni 2023.“, navodi se u odgovoru beogradskog Višeg suda.

Krčmar, Račić, Bajić te obojica Ćuka se ranije nisu pojavili na ročištu za izjašnjenje o krivnji u Sudu Bosne i Hercegovine. Nakon toga, Tužilaštvo BiH je u junu 2022. uputilo prijedlog za raspisivanje potjernice za njima, ali su iz Suda BiH obavijestili Detektor da je predmet proslijeđen pravosudnim organima Republika Srbije, a potjernica nije raspisana.

Njih petorica su prvobitno bili optuženi sa Boškom Unčaninom, Draganom Despotom i Marinkom Miljevićem, ali je u odnosu na ovu trojicu postupak odvojen, te im je suđenje počelo početkom septembra 2022. godine.

Prema optužnici koja je tada pročitana, stanovnici iz Vojića, Hasića, Nezića, Hadžića i drugih zaselaka Velagića krenuli su 1. juna 1992. sa bijelom zastavom, a na punktu u Velagićima zaustavili su ih Unčanin, Miljević, Despot, Krčmar, Račić, Bajić, Nikola Ćuk (rođen 1967.) i Nikola Ćuk (rođen 1966.) i drugi vojnici, te ih zatvorili u staru zgradu Osnovne škole “Radenko Vojić”.

U kasnim večernjim satima, prema istoj optužnici, zatočenim civilima je naređeno da izađu ispred škole te su ih, u namjeri da ih liše života, postrojili u dva reda, a optuženi i ostali vojnici su stajali u polukrugu u otvorili vatru iz automatskog oružja, te tom prilikom ubili najmanje 78 civila. Nakon toga su tijela prevezena kamionom, odakle su kasnije ekshumirana iz masovne grobnice “Lanište 2”.

Suđenje Unčaninu, Despotu i Miljeviću bi također trebalo biti nastavljeno 15. juna.

Jasmin Begić