Vijest

Historijski čas za učenike iz Ilijaša o zločinu u Lješevu

5. Juna 2023.13:09
Manifestacijom “Da se ne zaboravi Lješevo 5. juni 1992. godine” na spomen-obilježju u Starom Selu u Lješevu u općini Ilijaš, obilaskom šehidskog mezarja te prigodnim vjerskim programom, obilježena je 31. godišnjica stradanja 22 Bošnjaka iz ovog mjesta. Porodice nastradalih, svjesne da presude neće vratiti njihove najmilije, ipak ističu da je važno da zločinci budu okarakterisani kao takvi zbog budućnosti novih generacija.
Obilježavanje godišnjice stradanja u Lješevu. Foto: Adha Masnopita

Adha Masnopita, predsjednica organizacionog odbora manifestacije “Da se ne zaboravi Lješevo 5. juni 1992. godine”, pojašnjava za Detektor da je 5. juna 1992. strijeljano 20 muškaraca i dvije žene.

“Ovaj zločin su preživjele dvije osobe. Jedna od njih je moja nana rahmetli, kojoj su zločinci pred njenim očima ubili dva sina, muža, dvojicu braće i još više članova porodice”, kaže Masnopita, čiji je otac Jasmin ubijen te prilike. Osim oca, ubijeni su i njen djed Husnija, amidža Mujo te daidže Hasan i Suljo Fazlić.

Masnopita pojašnjava kako se svake godine obilježava stradanje Bošnjaka iz Lješeva, a ove godine su 2. juna upriličili i historijski čas za učenike srednjih škola s područja općine Ilijaš, u cilju da se mlađe generacije upoznaju s dešavanjima na ovom području 1992. godine “s obzirom da nemaju prilike to učiti u školama”.

Za ove zločine trenutno se u Sudu BiH sudi Ranku Draškiću i Savi Manojloviću, kojima se na teret stavlja, između ostalog, da su, u svojstvu pripadnika Interventnog voda Teritorijalne odbrane Srpske opštine Ilijaš, kasnije Ilijaške brigade Vojske Srpske Republike, 5. juna 1992. učestvovali u napadu na Lješevo i ubistvima 20 civila.

“Poslije artiljerijskog napada, ušli su u selo, zapalili više kuća i lišili slobode civilno muslimansko stanovništvo”, navodi se u optužnici.

Dodaje se da su civili sprovedeni u dvorište jedne kuće, gdje su dvojica optuženih, s još petoricom pripadnika Interventnog voda, ubili 20 osoba, među kojima više članova porodica Avdukić, Fazlić i Masnopita. Dvoje civila je preživjelo, a oko 100 muškaraca, žena i djece odvedeno je u Podlugove, navodi se u optužnici.

Suđenje u ovom predmetu počelo je u martu prošle godine, a u toku je iznošenje dokaza Odbrane.

Spomen-obilježje u Lješevu. Foto: Adha Masnopita

Masnopita ističe da je pravosuđu trebalo 30 godina da “pođe reagovati” na zločin u Lješevu, te da porodice žrtava očekuju izricanje presude do kraja ove godine. Kaže da proces ide sporo, ali da su porodice s druge strane svjesne da nijedna presuda ne može vratiti nijedan život.

“Međutim, važno je da zločinci imenom i prezimenom budu okarakterisani kao takvi, važno je da im se izreknu najstrožije kazne, čisto zbog budućnosti naše djece i naših generacija, ali i zbog sjećanja na naše šehide. A mi znamo da presuda ne može vratiti nijedan ljudski život”, dodaje ona.

Državni sud je krajem prošle godine za ovaj zločin potvrdio optužnicu protiv Marinka Vidovića i Pere Vujovića, koji imaju prebivalište u Srbiji i nedostupni su pravosudnim organima.

BIRN BiH je objavio bazu Sudski utvrđenih činjenica o ratu u BiH, gdje su Vijeća Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju u presudama Momčilu Krajišniku, Mići Stanišiću i Stojanu Župljaninu te Vojislavu Šešelju konstatovala zločine koji su se dogodili u Lješevu.

Lamija Grebo