Suđenje

Mirsad Brkić: Saznanja o ubistvima u Odžaku

1. Juna 2023.13:52
Saslušanjem i čitanjem iskaza svjedoka te ulaganjem materijalnih dokaza, pred Okružnim sudom u Doboju završen je dokazni postupak Tužilaštva na suđenju bivšem pripadniku HVO-a Mirsadu Brkiću, optuženom za zločine nad civilima u Odžaku.
Mirsad Brkić na jednom od ranijih ročišta. Foto: BIRN BiH

Svjedok Nenad Ljubičić je ispričao kako je od Radeta Ljubičića čuo da je Simo Ljubičić ubijen ispred Radetove kuće. Pored toga, svjedok je naveo da je tijelo Pere Ljubičića, koje je pronađeno u odžačkoj Proleterskoj ulici, bilo vezano žicom za gredu.

“Simo je krenuo bježati. Oni su pucali. Čiča Peru su odveli fićom ili čim su već došli”, naveo je svjedok i dodao da su u tome učestvovala lica s nadimcima “Som”, “Bešlaga” i “Harda”.

Nenad Ljubičić je rekao da nadimak “Som” povezuje samo sa optuženim Brkićem.

Na pitanje Odbrane zašto tokom istrage nije spominjao razgovor sa Radetom Ljubičićem, svjedok, koji je priveden na današnje ročište zbog ranijih nepojavljivanja pred Sudom, kazao je da ne zna.

Brkić, bivši pripadnik HVO-a, tereti se da je u naselju Jezero, koje danas pripada općini Vukosavlje, sa Senahidom Ribićem zvanim “Bešlaga” i drugim nepoznatim osobama, u junu i julu 1992. godine protivzakonito zatvarao, zastrašivao i mučio civile srpske nacionalnosti, te učestvovao u ubistvu dvije osobe.

Optuženi je početkom novembra prošle godine izručen iz Austrije u Bosnu i Hercegovinu, po međunarodnoj potjernici koja je raspisana prema naredbi Okružnog suda Doboj.

U ekstradicionom pritvoru u Austriji je bio od 24. februara 2022. godine. Trenutno se nalazi u pritvoru u Doboju.

Tužilac Slavko Krulj pročitao je iskaz svjedoka Jadranka Seljakovića, koji se zbog lošeg zdravstvenog stanja nije pojavio u sudnici.

U iskazu iz septembra 2011. godine Seljaković je ispričao da je čuo da je “Bešlaga” u garažu Ilije Miloševića zatvorio grupu civila, koji su uspjeli da pobjegnu, te da ga je u augustu 1998. godine pitao zašto je zapalio kuću njegove bake.

Seljaković u iskazu nije spominjao optuženog Brkića.

Odbrana je među svojim dokazima najavila saslušanje tri svjedoka, kao i svjedočenje optuženog.

Suđenje se nastavlja 3. jula.

Arnes Grbešić