Suđenje

Milunić i ostali: Odbrana traži oslobađajuću presudu za zločine u Zecovima

26. Maja 2023.16:52
U nastavku iznošenja završne riječi, Odbrana je zatražila oslobađajuću presudu za optuženog Dušana Milunića, navodeći da Državno tužilaštvo nije van svake razumne sumnje uspjelo dokazati krivičnu odgovornost optuženog za učešće u ubistvima najmanje 150 civila bošnjačke nacionalnosti počinjenim u julu 1992. u Zecovima kod Prijedora.


Zecovi. Izvor: BIRN BiH

Savan Zec, branilac prvooptuženog Dušana Milunića u nastavku iznošenja završne riječi analizirao je iskaze svjedoka.

Prema njemu je zaštićeni svjedok Z-14 tokom saslušanja u Sudu BiH rekao da nije bio na sastanku 22. jula 1992. godine, dok je u istrazi naveo da je prisustvovao sastanku. Također, prema riječima branioca, isti svjedok je rekao da su na tom sastanku bili Mirko Davidović i Predrag Stanković, što su oni, svjedočeći u korist Odbrane negirali.

“Jedno je laž, drugo istina, kako utvrditi šta je istina? Iskaz ovog svjedoka je za Odbranu potpuno nepouzdan jer je očito da je svjedok lagao“, rekao je Zec, te dodao da je svjedok Z-14 bio komandir čete Rasovačke brigade, te da je imao motiva da lažno svjedoči kako bi se zaštitio od krivičnog gonjenja.

Kako je navela Odbrana, isto je uradio i Zdravko Ćorić, te njihovi iskazi nisu toliko dobri da bi se njima potvrdila krivična odgovornost Milunića.

Zec je rekao i da je svjedok Ostoja Bilbija na 13 pitanja Odbrane odgovorio sa “ne sjećam se“, dok je na dvadeset pitanja rekao “da mu nije poznato“.

“Ovaj svjedok ima ozbiljne kognitivne probleme i njegov iskaz nije relevantan“, rekao je Zec.

Govoreći o komandnoj odgovornosti optuženog Milunića, Odbrana navodi da Tužilaštvo nije dokazalo odnos nadređenog i podređenog, spremnost i znanje da će neko djelo biti počinjeno, te nepoduzimanje aktivnosti na kažnjavanju počinilaca.

“Milunić nije imao moć donošenja naredbi, Milorad Bilbija je njemu bio nadređeni i jedini komadant akcije u Zecovima. Milunić nije mogao spriječiti rezervni sastav policije da uđe u Zecove, kao ni da počine zločine“, obrazložio je branilac Zec.

Odbrana je navela da Optužba nije uspjela dokazati nužnu uzročnost, niti visok stepen vjerovatnoće da bi činjenje Milunića spriječilo zločin u Zecovima.

“Tužilaštvo nije dokazalo krivičnu odgovornost Milunića i stoga je jedino zakonski moguće donošenje oslobađajuće presude“, rekao je Zec.

U završnoj riječi, Odbrana je negirala postojanje udruženog zločinačkog poduhvata, te širokog i sistematičnog napada usmjerenog protiv civilnog stanovništva.

“Nije dokazano postojanje diskriminatorne namjere Milunića niti jednim dokazom Optužbe“, zaključio je Zec.

Za učešće u ubistvima najmanje 150 civila bošnjačke nacionalnosti počinjenim u julu 1992. u Zecovima, osim Milunića, optuženi su Radovan Četić, Zoran Stojnić, Željko Grbić, Ilija Zorić, Zoran Milunić, Boško Grujičić, Ljubiša Četić, Rade i Uroš Grujčić te Rajko Gnjatović.

Prema optužnici, oni su bili pripadnici Rasavačke čete Šestog bataljona 43. brigade Vojske Republike Srpske, rezervne milicije i drugih formacija.

Nastavak je zakazan za 9. juni, kada će završnu riječ iznijeti Odbrana Radovana Četića.

Selma Boračić Mršo