Suđenje

Unčanin i ostali: Dok je čekala sina, čula rafale

18. Maja 2023.16:29
Na suđenju za zločine počinjene na području Ključa, svjedoci Tužilaštva Bosne i Hercegovine izjavili su da su članovi njihovih porodica ubijeni kod škole u Velagićima u junu 1992. godine.

Velagići. Foto: BIRN BiH

Safija Zukić je kazala da je sa dvojicom sinova živjela u Donjim Vojićima kada je 27. maja 1992. zapucalo. Ispričala je da je od komšinice iz Velagića čula da Srbi napadaju, te je njen stariji sin Denis, koji je tada imao nepunih 19 godina, otišao na položaje.

Svjedokinja je rekla da je sa mlađim sinom otišla u šumu, a poslije napada pozvano je bošnjačko stanovništvo da preda oružje. Kazala je da su nakon izvjesnog vremena muškarci pozvani da dođu kod škole u Velagićima kako bi dobili potvrde za kretanje, te je među njih 60 do 70 otišao i njen sin.

“Čekamo da se vrate… Kad su se rafali otvorili, tačno 15 do 11 noću”, prisjetila se Zukić.

Kazala je da je sutradan vidjela svjedoka “A” koji se uspio spasiti i rekao im je: “Nemojte me ništa pitati, nema ništa”. Svjedokinja je rekla da su posmrtni ostaci njenog sina pronađeni na Laništu.

Na pitanja Odbrane, izjavila je da je njen sin bio u Teritorijalnoj odbrani, kao i druge komšije. Kazala je da nema saznanja da je 27. maja bila napadnuta srpska vojska, navodeći da se to nije desilo u Velagićima.

Boška Unčnina, Marinka Miljevića i Dragana Despota optužnica tereti u svojstvu pripadnika voda Vojne policije Drugog inžinjerijskog puka Drugog krajiškog korpusa za učešće u ubistvu 78 civila 1. juna 1992. u Velagićima.

Svjedok Ekrem Čehić kazao je da je živio u Gornjim Vojićima i da je krajem maja počelo granatiranje Velagića. Naveo je da su preko radija pozvani da predaju naoružanje, a on je sa drugim muškarcima odveden u logor.

“Braća su ostala kod kuće. Njih su pozvali da se jave, sve muško da dođe kod škole. Čuo sam da su strijeljani”, ispričao je Čehić.

Naveo je da su ubijena njegova braća Mirsad i Husein, kao i još nekoliko članova familije.

Svjedok je rekao da je poslije rata u Banjaluci razgovarao sa jednim Srbinom, čije ime ne želi otkriti, koji mu je spomenuo dva imena kao glavne učesnike u ubistvima u Velagićima. Jedno od imena koje je naveo je Dragan Despot.

Prije saslušanja svjedoka, predsjedavajuća Vijeća Minka Kreho kazala je da je Sud obaviješten od Advokatske komore Republike Srpske o razrješenju advokata Marinka Brkića, koji je branio Despota.

Kreho je rekla da je suđenje bilo u prekidu od 30. marta, dok za novog branioca nije izabrana Vesna Rujević. Rujević je zatražila da se odgodi glavni pretres zbog spora u vezi s odlukom Advokatske komore, ali je Kreho kazala da je, prema obavještenju Advokatske komore, rješenje u vezi s Brkićem pravosnažno, i krivični postupak se mora nastaviti nezavisno od upravnog spora.

Kreho je napomenula da je od razrješenja Brkića u decembru 2022., dok Sud nije obaviješten o tome, saslušano šest svjedoka i da će oni biti ponovo pozvani kako bi ih Odbrana Despota mogla ispitati, s obzirom da tadašnji branilac nije više bio advokat.

Nastavak suđenja zakazan je za 15. juni.

Marija Taušan