Suđenje

Novović i ostali: Presuda za zločin u Foči 8. juna

18. Maja 2023.14:45
Sud Bosne i Hercegovine zakazao je za 8. juni izricanje presude Spomenku Novoviću i Borislavu Pjani, koji su optuženi za zločin protiv čovječnosti na području Foče 1992. godine.
Spomenko Novović i Borislav Pjano
Spomenko Novović i Borislav Pjano. Foto: Sud BiH

Odbrane Novovića i Pjane iznijele su završne riječi, zatraživši oslobađajuću presudu jer smatraju da optužbe nisu dokazane izvan razumne sumnje. Odbrana Novovića navela je da se dvije tačke optužnice zasnivaju na iskazu Alije Jerkovića, čiji je iskaz pročitan.

“Sudu je poznato da se presuda ne može zasnivati na nedostupnom svjedoku”, kazao je branilac Milenko Vojo Radović.

On je naveo da je svjedok kazao kako je Novović bio među grupom vojnika koja je tukla njegovog oca Ismeta, koji je potom ubijen, te da optuženi nije pucao. Radović je rekao da nije moguće prepoznati nekoga sa udaljenosti od 200 metara, kako je Jerković naveo.

Branilac je rekao da je svjedok za drugu tačku izjavio kako je sa 600 do 800 metara vidio da Novović iz svoje odlazi do kuće u kojoj je bilo pet članova porodice, te kako misli da ih je izbo na smrt.

“Ova tačka se zasniva na mišljenju Alije Jerkovića”, kazao je Radović.

Branilac je nedokazanim ocijenio i prijetnje svjedokinji, koja je u iskazu navela samo ime Spomenko. Navodi da će je zaklati i da će plutati Drinom, kako je rekao, ne ispunjavaju prag patnji za nečovječno postupanje.

Odbrana Pjane navela je da je dokazima o alibiju optuženog u periodu od aprila do sredine avgusta 1992. nastojala pokazati da optuženi nije mogao znati za širok i sistematičan napad na području Foče.

Braniteljica Anja Loga kazala je da su tri svjedoka iznijela određene navode u vezi sa ubistvom šest civila u kući Nure Fazlić 29. avgusta, dok su drugi svjedoci, kao i optuženi, suprotno govorili o tim dešavanjima. Loga je podsjetila da je Šuhreta Fazlić izjavila da je vidjela optuženog kako s prozora puca na kuću, a da su isto izjavila i njena djeca. Napomenula je da je u nekim iskazima spominjan i brat optuženog, Miroslav.

Za braniteljicu su sporni navodi dvoje svjedoka da se sjećaju optuženog jer je prolazio pored njihove kuće kada je išao u školu.

“Ona tada ima šest godina, a brat godinu-dvije”, kazala je Loga.

Prema Odbrani, dokazano je da su optuženi i njegov brat taj dan pomogli jednoj starijoj ženi da siđe s mjesta na kojem su ubijeni civili. Loga je napomenula da se sin te žene javio Odbrani da svjedoči na suđenju.

Braniteljica je rekla da su samo tri svjedoka rekla da je optuženi imao bradu, a drugi svjedoci suprotno.

Marija Taušan