Suđenje

Ramić Ćamil i ostali: Zarobljenik preminuo u pritvoru

15. Maja 2023.14:21
Svjedok Tužilaštva Bosne i Hercegovine ispričao je kako je jedan zatvorenik preminuo u pritvoru u Kaošticama, kao i da misli da je s njegovom smrću bio upoznat Ćamil Ramić, kojem se sa još tri osobe sudi za zločine u Goraždu i Višegradu, odnosno Rogatici.
Višegrad. Foto: BIRN BiH

Fahrudin Međuseljac rekao je u Državnom sudu da je bio u Vojnoj policiji, smještenoj u kući Nedžiba Hurema u Kaošticama, gdje se nalazio i pritvor, te prostorija za ispitivanje zatvorenika.

On je naveo da je komandant Vojne policije bio Emil Kos, te da su u akciji na Meremišlje zarobili četvoricu pripadnika Vojske Republike Srpske. Koliko se sjeća, jednom je izveo zarobljenika i odveo ga na ispitivanje.

“Samo sam ga doveo do te prostorije i, koliko se sjećam, ali nisam siguran, tamo su bili Emil i Ćamil“, rekao je svjedok.

Svjedok je ispričao da su uslovi bili teški, nije bilo hrane i bilo je zlostavljanja zarobljenika.

“Jednog sam vidio kada su ga vodili do toaleta; jedva je hodao, glava mu je bila oborena, izgledao je kao pretučen“, naveo je svjedok.

Na pitanje tužiteljice Marijane Čobović da li je taj zatvorenik bio iz Zenice, svjedok je rekao da se ne sjeća, a potom mu je tužiteljica predočila izjavu koju je dao Državnoj agenciji za istrage i zaštitu (SIPA) 2017. godine u kojoj je rekao da je vidio zarobljenika iz Zenice koji je imao modrice po glavi.

“Ja njega nisam vani vidio, samo u pritvoru“, rekao je svjedok te dodao da je taj zarobljenik preminuo u pritvoru.

“Čuo sam da je umro od gušenja, a neki su govorili da je podlegao od batina, ne znam šta je tačno“, rekao je i dodao da je doktor Benjamin Dizdarević konstatovao da je smrt nastupila usljed gušenja.

Međuseljac je rekao da nikoga nije obavještavao, da se ne sjeća da li je optuženi Ramić bio u kući Hurema ili je bio na liječenju nakon ranjavanja, ali da pretpostavlja da su Kos i Ramić bili upoznati sa smrću ovog zatvorenika.

Rekao je i da su bile još dvije akcije – jedna na Strmicu, a druga na Strgačinu, te da je vojska iz Strmice dovela veći broj zarobljenika koje su kasnije odveli u Goražde.

On je naveo da je, uz odobrenje komandanta, sredinom aprila 1993. godine prešao u Prvi korpus Armije BiH u Sarajevo.

Ćamil Ramić je optužen s Himzom Selimovićem i Ramizom Mićivodom za zločine počinjene od 1992. do 1994. nad zarobljenicima na području Goražda i Višegrada. S njima se sudi i Mehmedu Dobrači, kome su na teret stavljeni zločini nad zarobljenicima i civilima počinjeni 1995. na području Rogatice i Goražda.

Suđenje se nastavlja 22. maja.

Selma Boračić Mršo