Suđenje

Novović i Pjano: Zatraženo kažnjavanje optuženih za zločine u Foči

Iznoseći završnu riječ, Tužilaštvo BiH je zatražilo da se Spomenko Novović i Borislav Pjano proglase krivim, smatrajući da je dokazano da su 1992. godine počinili zločin protiv čovječnosti na području Foče.
Spomenko Novović i Borislav Pjano
Spomenko Novović i Borislav Pjano. Foto: Sud BiH

Na početku iznošenja završne riječi, tužilac Ahmed Mešić je kazao da je dokazano da su optuženi Novović i Pjano počinili zločin protiv čovječnosti, kao i da je dokazano postojanje širokog i sistematičnog napada usmjerenog protiv civilnog stanovništva, te da su njihove radnje bile dio tog napada.

Kako je rekao, to ni Odbrana nije osporavala, a prihvaćeno je 36 sudski utvrđenih činjenica koje je zaključio Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju (MKSJ).

Mešić smatra da je dokazano da je Novović učestvovao u nečovječnom postupanju prema oštećenom Ismetu Jerkoviću u maju 1992. godine u mjestu Dragočava, kao i da je iskazima svjedoka i materijalnim dokazima zaključeno da je ubio pet civila u Dragočavi, a nakon nekoliko dana zapalio kuću u kojoj su bila njihova tijela.

“Tužilaštvo je dokazalo da je Novović nečovječno postupao prema Hasni Šubo”, naveo je tužilac Mešić.

Novović i Pjano su optuženi po tri tačke optužnice za odvojene događaje.

Analizirajući optužbe protiv Pjane, tužilac je naveo da je dokazano da je on od augusta 1992. do sredine 1993. godine bio pripadnik vojne jedinice čiji je nadređeni bio Miodrag Nikačević, koji se najviše družio s braćom Pjano i bili su njegovi najbliži saradnici.

“I sam optuženi to potvrđuje. Navodi da je raspoređen u jedinicu ‘Nikač’, da je zadužio pušku i uniformu”, kazao je tužilac, dodavši da je dokazano da je Pjano u mjestu Potpeće učestvovao u zatvaranju 11 civila i ubistvima šest osoba, što su potvrdili svjedoci.

Nikačevića je Sud BiH ranije osudio na deset godina zatvora zbog zločina počinjenih u Foči.

Prema optužnici, iz kuće je izvedeno 11 žena i djece, a šest zarobljenih civila je ubijeno. Pjano je, kako se navodi, pucao kroz prozor kuće u kojoj su bili zatvoreni, dok su drugi bacili bombu.

Mešić smatra da je iskazima svjedoka dokazano da je Pjano nečovječno postupao prema civilu Omeru Fazliću, kao i da je opljačkao Šemsu Fazlić u selu Potpeće, kojom prilikom joj je oduzeo pola kilograma zlata.

“Tužilaštvo smatra da smo izvedenim dokazima, jasno i nedvosmisleno, dokazali krivnju optuženih. Predlažemo da se proglase krivim i kazne u skladu sa zakonom”, rekao je Mešić, dodavši da se prilikom odmjeravanja kazne imaju u vidu otežavajuće i olakšavajuće okolnosti.

Završne riječi obje Odbrane zakazane su za 18. maj.

 

Emina Dizdarević Tahmiščija