Suđenje

Taranjac i ostali: Većina ekshumiranih iz “Redka” ubijena pucnjem u glavu

8. Maja 2023.17:28
Na suđenju za zločine počinjene na području Prijedora, vještak Tužilaštva Bosne i Hercegovine naveo je da je smrt kod većine od 60 ekshumiranih tijela iz masovne grobnice “Redak” nastupila kao posljedica prostrijelnih rana koje su zadobili pucnjem u glavu.
Prijedor. Foto: BIRN BiH

Dževad Durmišević, vještak sudske medicine, istakao je da je njegov zadatak bio da pregleda medicinsku dokumentaciju žrtava iz masovne grobnice “Redak”,  te na osnovu toga utvrdi identitet, starost, povrede i uzrok smrti. Naveo je da se radi o dokumentaciji koja je sačinjena u Visokom i Centru za obdukciju i identifikaciju Šejkovača u Sanskom Mostu.

Tokom prezentacije svakog pojedinačnog zapisnika žrtava, Durmišević je istakao da su ih uradili vještaci Haškog tribunala te vještak medicinske struke Miroslav Rakočević, koji je u međuvremenu preminuo.

Durmišević je rekao da se slaže sa mišljenjem vještaka koji su nastali kao rezultat nalaza utvrđenih obdukcijom.

Obrazlažući pojedinačne zapisnike, istakao je da su neka tijela reekshumirana i tokom obdukcije vođena kao nepoznate osobe, a da je njihov identitet potvrđen DNK analizom. Prema podacima koje je pročitao Durmišević, najmlađa žrtva koja je ekshumirana iz masovne grobnice “Redak” imala je samo 15 godina, dok je velik broj žrtva bio starosti između 18 i 35 godina.

“Većina je ubijena pucnjem u glavu. Postmortalne povrede nisam navodio. Sve postoji u originalnim nalazima“, istakao je.

Durmišević je mišljenje iznio na suđenju Slobodanu Taranjcu, Ranku Babiću, Ranku Došenoviću, Zdravku Paniću, Trivi i Milanu Vukiću, Slobodanu Kneževiću i Miloradu Obradoviću, kojima se sudi za učešće u nezakonitom zarobljavanju i zatvaranju 120 muškaraca – koji su bili zatvoreni u Domu u Miskoj Glavi, a potom i na stadionu u Ljubiji – te njihovom mučenju i ubistvima počinjenim krajem jula 1992. godine.

Na pitanje Odbrane Taranjca u vezi s identifikacijskim podacima, Durmišević je objasnio da su oni uzeti od Međunarodne komisije za traženje nestalih osoba. Odbrana optuženog Obradovića imala je prigovor autentičnosti, uz obrazloženje da brojni zapisnici nemaju oznaku Tribunala.

Tužilaštvo BiH je u materijalne dokaze uložilo zapisnike Ministarstva unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona o ekshumacijama i obdukcijama, tabelu sa imenima svih žrtava iz masovnih grobnica “Redak 1“ i “Redak 2“ iz Centra Šejkovača, zapisnike Kantonalnog suda u Bihaću o provedenom postupku identifikacije, te fotodokumentaciju za svaku pojedinačnu obdukciju, čime su završili ulaganje materijalnih dokaza.

Tužilac Izet Odobašić je rekao da imaju u planu saslušanje još tri svjedoka iz inostranstva, čije prisustvo sada ne mogu obezbijediti, te predložio da to urade kasnije, nakon što Odbrane izvedu dokaze.

Odbrana Taranjca je imala prigovor na prijedlog Tužilaštva, obrazloživši da se svjedoci mogu saslušati putem videolinka. Odobašić je rekao da je riječ o preživjelim žrtvama strijeljanja, te da bi svjedočenje na taj način njima stvorilo probleme u mjestu gdje trenutno žive.

Suđenje će biti nastavljeno 22. maja.

Jasmin Begić