Suđenje

Ujić: Stradanje Bošnjaka u Rogatici

4. Maja 2023.11:18
Na suđenju za zločine počinjene u Rogatici, pročitan je iskaz preminulog svjedoka koji je govorio o napadima i stradanju bošnjačkog stanovništva 1992. godine.
Rogatica. Foto: BIRN BiH

Tužilac Dževad Muratbegović pročitao je iskaz svjedoka Fehima Kape, koji je kazao da je živio u selu Kramer do 2. avgusta 1992. godine. Svjedok je naveo da su u selu bili u blokadi i da su granatirani.

Prema riječima Kape, u selu Gučevo se nalazila baterija čiji je načelnik bio Mile Ujić. U dijelu iskaza koji je pročitan, svjedok je naveo da su Bošnjaci bili ubijani i hapšeni, a da je on kroz šumu uspio da napusti to područje.

Branilac Dejan Bogdanović je u komentaru na iskaz naveo da je svjedok rekao da oni nisu bili naoružani, ali da je kazao i da je jedan srpski vojnik poginuo.

Mile Ujić je optužen da je 2. avgusta 1992. godine komandovao grupom od 50 pripadnika “Gučevske čete” u napadu na rogatičko selo Kozadre, a na teret su mu stavljena ubistva, ranjavanja, prisilno preseljenje, zatvaranja i druga djela nad licima bošnjačke nacionalnosti.

Tužilac Muratbegović uložio je oko 70 materijalnih dokaza, o kojima se Odbrana pismeno izjasnila. Na pet dokaza nije imala prigovore, dok je na ostale prigovorila.

U spis je uvedeno i nekoliko imovinskopravnih zahtjeva oštećenih u ovom predmetu.

Tužilaštvu je od dokaza preostalo još saslušanje vještaka vojne struke, koje je zakazano za 18. maj.

Marija Taušan