Suđenje

Gadžo i ostali: Tužilaštvo traži kažnjavanje optuženih za zločine u Hrasnici

28. Aprila 2023.12:40
Tužilaštvo Bosne i Hercegovine zatražilo je kažnjavanje Senada Gadže, Zaima Laličića i Sulje Hebiba za zločine nad civilima koji su bili zatočeni na području Hrasnice kod Sarajeva.
Hrasnica. Foto: BIRN BiH

Tužilaštvo je u završnoj riječi ocijenilo da je nesumnjivo dokazana odgovornost trojice bivših pripadnika Armije Bosne i Hercegovine za ubistva i premlaćivanja srpskih civila od 1992. do 1994. godine.

Tužiteljica Marijana Čobović je rekla da su optuženi bili stražari u pritvorima u kojima su zatvarani civili na tri lokacije u Hrasnici – u prostorijama Osnovne škole “Aleksa Šantić”, u garažama između dva nebodera i u podrumu nedovršene zgrade.

“Tužilaštvo je dokazalo da su uslovi bili zaista nehumani. Civili su držani u malom prostoru ispod stepeništa, higijenski uslovi su bili nepodnošljivi”, kazala je Čobović.

Ona je podsjetila na iskaze svjedoka o premlaćivanju zatvorenih civila, među kojima su neki podlegli batinama, uključujući Aleksu Stranputa, Radomira Draškovića, Borku Stojanovića, Gojka Stjepanovića i Sekulu Mandića. Tužiteljica je rekla da su svjedoci govorili o učešću Gadže u ovim fizičkim zlostavljanjima.

“Svjedok je kazao da se Gadžo isticao u izvođenju i premlaćivanju… Opisao je Gadžu kao stražara koji je najviše tukao… Rekao je da je Gojka zadnji put izveo Gadžo”, podsjećala je Čobović na iskaze svjedoka.

Ona je ukazala i na svjedočenja o učešću Laličića i Hebiba u udaranju zatvorenika.

Čobović je ocijenila da dokazi Odbrane nisu umanjili snagu dokaza Tužilaštva. Odbacila je tvrdnje Gadžine Odbrane da je bio zatvaran zbog pomaganja srpskim civilima, navodeći da je on pritvoren jer je pustio jednog pripadnika Armije koji je bio uhapšen zbog ubistva drugog pripadnika iste vojske.

Tužiteljica se posebno osvrnula na svjedočenje doktora Enesa Šašića, koji je u nekoliko slučajeva konstatovao prirodnu smrt pritvorenih civila. Navodeći da je u jednom slučaju Šačić na osnovu spoljašnjeg pregleda naveo da je smrt uzrokovana kancerom želuca, Čobović je kazala da nijedan ljekar koji drži do etike, a posebno ne početnik, to sebi ne bi dozvolio.

Prema njenim riječima, i Marica Papučić takođe je svjedočila kako bi pogodovala Gadži. Tužiteljica je rekla da je ova svjedokinja bila u emotivnoj vezi sa optuženim, dok su joj suprug i svekar bili pritvoreni, i nije učinila ništa da im pomogne.

Za 19. maj zakazane su završne riječi Odbrana.

Marija Taušan