Suđenje

Obradović i ostali: “Ako ih pobijem, reći će – ‘lako je civile pobiti'”

27. Aprila 2023.17:11
Na suđenju za ratne zločine na području Sokoca, svjedok Tužilaštva Bosne i Hercegovine ispričao je kako je pored mjesta Novoseoci pinzgauerom pratio druga vojna vozila u kojima su se nalazili muškarci, nakon čega je čuo galamu i zvuk rafala.
Kompleks državnih pravosudnih institucija. Foto: BIRN BiH

Radoje Milić, bivši vojni policajac, u jesen 1992. godine boravio je u Sokocu i kazao je kako je ujutro – nakon što je s još jednom osobom prenoćio u selu nedaleko od sela Novoseoci, gdje je bio njegov zadatak, čije se prirode u sudnici nije mogao sjetiti – na livadi vidio “komandanta Krstića i Tupajića“.

“Kada sam došao u selo, vidio sam žene i djecu, a komandir Pajić je sjedio sam. Htio sam da ga pitam gdje trebam dalje, ali vidjelo se da mu se ne priča“, kazao je Milić, dodavši da je Pajić ipak rekao: “Vidi šta mi ovi jadi rade“.

Tužilac Ivan Matešić je pročitao raniji svjedokov iskaz u kojem stoji da je Pajić rekao: “Vidi koji su ovo jadi, meni su ostavili ovo. (…) Cijeli će me Sokolac osuditi ako ih pustim, a ako ih pobijem, reći će: ‘Lako je civile pobiti'“.

Milić je kazao da se ne sjeća da je tako rekao, dodavši da se “Pajić tu ništa nije pitao“. Također, svjedok je kazao da su žene i djeca ušli u autobuse, a dio muškaraca je pokopao jednu ženu koja je umrla ili je ubijena.

Nakon što ga je tužilac podsjetio na raniji iskaz u kojem je rekao da su muškarci stavljeni na dva vozila “pajca”, Milić je potvrdio, dodavši da mu je rečeno da ide za “pajčevima”. Milić je potom opisao put kojim su se kretala vozila sa muškarcima muslimanima.

“Skrenuli su na glavnom putu ka Rogatici. Onda su skrenuli lijevo i tada sam rekao da tu nešto nije uredu. (…) Izašli smo iz ‘pinca’, bile su tu neke smreke. Bili smo Vučetić, ja i još jedan. Vidio sam odatle ceradu pajčeva, a čuo sam pucnjavu i galamu. (…) Mogao sam samo pretpostaviti šta se dešava“, kazao je Milić.

Za zločine počinjene u Novoseocima optuženi su Dragomir Obradović, u svojstvu komandira Stanice javne bezbjednosti Sokolac, Momčilo Pajić kao komandir čete Vojne policije Druge romanijske motorizovane brigade i Aleksa Gordić u svojstvu njegovog zamjenika, bivši vojni policajac Nikola Koprivica te Miladin Gašević kao zamjenik komandira Izviđačke čete, a Momir i Branislav Kezunović, Željko Gašević i Jadranko Šuka kao pripadnici te jedinice. S njima je bio optužen i Milan Tupajić koji je preminuo je 2021. godine.

Prema optužnici, pripadnici Vojne policije i Izviđačke čete ušli su u Novoseoce u noći sa 21. na 22. septembar 1992. godine. Kako se navodi, 44 muškarca su prevezena do smetljišta na Ivan Polju, gdje su ubijeni, a žene, djeca i stariji odvezeni prema Sarajevu. Navodi se i da je u selu ubijena jedna žena.

Radislav Krstić je 2004. osuđen pred Haškim tribunalom na 35 godina zatvora zbog pomaganja i podržavanja genocida u Srebrenici, u svojstvu komandanta Drinskog korpusa Vojske Republike Srpske.

Odbrana Obradovića je pitala Milića da li je u mjestima na kojima je bio u vrijeme navedenih događaja u Novoseocima igdje vidio policajca ili policijsko vozilo, što je svjedok negirao, kao i da je vidio Obradovića u trenutku kada i Krstića.

Pajićev branilac Dražen Zubak pitao je svjedoka da li je moguće da mu je nadređeni Marković naredio da ode u Novoseoci, na šta je svjedok odgovorio: “Moguće, ali ne znam”. Zubak ga je također pitao da li postoje drugi svjedoci razgovora koji tvrdi da je imao sa Pajićem, a Milić je kazao da ih nema.

Drugi svjedok Tužilaštva bio je bivši policajac Ljubiša Borovčanin koji je u sudnici ispričao kako je čuo da su muslimani u Novoseocima “pobijeni od strane vojske“, kao i da su sve džamije u Sokocu i okolini srušene.

Na upit tužioca da li je policija obaviještena o tim događajima, Borovčanin je odgovorio negativno, dodavši da “policije nije bilo tamo gdje je vojska radila”.

Nastavak suđenja planiran je za 11. maj.

Irvin Pekmez