Suđenje

Tijelo Pere Ljubičića pronađeno u šupi

25. Aprila 2023.14:41
U nastavku suđenja Mirsadu Brkiću, optuženom za zločine nad civilima u Odžaku, svjedok Tužilaštva Kasim Fetahović je potvrdio da je u njegovoj šupi pronađeno tijelo Pere Ljubičića.
Okružni sud u Doboju. Foto: BIRN BiH

Kasim Fetahović je ispričao da je u Brodu čuo da je čovjek ubijen i ostavljen u njegovoj šupi.

“Senahid Ribić mi je rekao da su ubili Peru Ljubičića i ostavili ga u šupi. Nije rekao ništa konkretno. To je bila šupa gdje sam planirao prije rata otvoriti auto-otpad”, ispričao je Fetahović u Okružnom sudu Doboj.

Tužilaštvo je predočilo iskaz u kojem je Fetahović tokom istrage naveo da je u julu 1992. godine vidio Senahida Ribića zvanog Bešlaga kad je iz fiće narandžaste boje izveo čovjeka, kojeg je naoružan “gonio ispred sebe”.

“Rekao mi je da je to Srbin iz Jezera”, kazao je svjedok na ročištu, ali ne i u ranijim iskazima.

Tužilac Slavko Krulj je podsjetio svjedoka da je govorio i da mu je njegov brat Safet rekao da je “Som” otišao za njima. Fetahović je potvrdio ove navode.

Odgovarajući na pitanje Sudskog vijeća o Bešlaginoj grupi, svjedok je Bešlagu opisao kao “huligana bez autoriteta”.

Potvrdio je da je učestvovao u uličnim stražama u aprilu 1992. godine s drugim stanovnicima Proleterske ulice u Odžaku, među kojima je bio i optuženi.

Fetahović je kazao da mu je bilo krivo kad je čuo za ubistvo Ljubičića, jer su to bile njihove komšije koje su ostale u svojim kućama.

Svjedok Fahrudin Hasandić se na današnjem ročištu žalio na loše zdravstveno stanje, zbog čega, kako je rekao, ne može da svjedoči. Krulj mu je predočio iskaz iz istrage u kojem je naveo da je s Perom Ljubičićem radio u fabrici “Strolit” u Odžaku.

Hasandić je tokom istrage kazao da je u Domaljevcu čuo da je Ljubičića ubio Jasmin Brkić zvani Som, koji je to rekao Kasimu Fetahoviću.

Na današnjem ročištu pročitan ne iskaz preminulog svjedoka Boška Đurića, u kom je naveo da je Bešlaga s drugim pripadnicima paravojne formacije ubio Simu Ljubičića u Jezeru, gdje je učestvovao i u paljenju nekoliko kuća, te da je Pero Ljubičić odveden u automobil marke Renault 4, te kasnije pronađen mrtav s tragovima mučenja na tijelu.

Prema navodima optužnice Okružnog javnog tužilaštva Doboj, Brkić, bivši pripadnik Hrvatskog vijeća obrane, tereti se da je u naselju Jezero, koje danas pripada općini Vukosavlje, sa Senahidom Ribićem i drugim nepoznatim osobama u junu i julu 1992. godine protivzakonito zatvarao, zastrašivao i mučio civile srpske nacionalnosti, te učestvovao u ubistvu dvije osobe.

Mirsad Brkić je početkom novembra prošle godine iz Austrije, gdje je bio u ekstradicionom pritvoru, izručen u Bosnu i Hercegovinu. Trenutno se nalazi u pritvoru u Doboju.

Za zločine počinjene na području Odžaka, Senahid Ribić je krajem januara 2013. pred Sudom u Doboju osuđen na 13 godina zatvora.

Pred Okružnim sudom u Doboju dan ranije, 24. aprila, saslušani su svjedoci Tužilaštva koji nisu imali direktnih saznanja o ubistvima Pere i Sime Ljubičića sredinom 1992. u naselju Jezero.

Svjedok Mehmed Šogorović je kazao da je čuo da su Ljubičići nastradali, ali da ne zna ko ih je ubio.

Tužilac Slavko Krulj svjedoku je predočio iskaze iz istrage koje je dao Tužilaštvu tokom 2019. i 2022. godine.

Šogorović je tokom istrage rekao da je poslije rata od Dževada Mehića čuo da je Peru i Simu Ljubičića ubio neko od Brkića – Jasmin Brkić zvani Harda ili Mirsad Brkić sa nadimkom Som.

Na pitanje Odbrane svjedok je kazao da je čuo da se Senahid Ribić zvani Bešlaga hvalio da je ubio Ljubičiće.

Svjedok Kenan Umičević je rekao da je prvi put čuo za ubistva Ljubičića kada je pozvan u Tužilaštvo tokom istrage protiv Senahida Ribića, koji je njegov rođak.

Umičević nije znao ništa više o spomenutim ubistvima.

U nastavku su pročitani iskazi preminulih svjedoka Jovanke Mlinarević i Ismaila Šogorovića.

Mlinarević je tokom istrage 2007. godine policiji ispričala da je Pero Ljubičić bio suprug njene sestre Smilje, s kojom je otišla do šupe gdje su pripadnici Vojske Republike Srpske pronašli tijelo.

“Vidjela sa ga položenog na zemlju. Bio je vezan nekom žicom. Imao je tragove mučenja. Ne znam ko je ubio Peru. Simo Ljubičić je ubijen dva dana ranije”, navodi se u ovom iskazu.

Ismail Šogorović je u svom iskazu iz 2007. godine naveo da je kasnije čuo da je Peru Ljubičića “ubilo lice s nadimkom Som, koje se preziva Brkić”.

Suđenje se nastavlja 27. aprila.

Arnes Grbešić