Suđenje

Šatara i ostali: Hapšenja i premlaćivanja na području Donjeg Vakufa

25. Aprila 2023.15:34
Na suđenju Jovanu Šatari i ostalima, svjedoci Državnog tužilaštva govorili su o hapšenjima i premlaćivanju u magacinu “Vrbas prometa“, “Đuđinoj kući”, kao i u policijskim stanicama na području Donjeg Vakufa.

Donji Vakuf. Foto: BIRN BiH

Hasib Kosovac je ispričao da je uoči rata živio u selu Sandžak u Donjem Vakufu, gdje ga je 6. juna 1992. uhapsila srpska vojska u šarenim uniformama. Izjavio je da ga je Živko Klisura tukao u policijskoj stanici, dok ga je na Jarčištu u policijskoj stanici dočekao zatvor.

Dodao je da su ga nakon prebacivanja u “Vrbas promet“, gdje je bila 21 osoba, svakodnevno tukli policajac Tanasić, Vojin Andrić i Svemir Nenad. Objasnio je da je u “Vrbas prometu“ ostao 22 dana, nakon čega je prebačen na Manjaču.

Na upit Odbrane zašto je u izjavi koju je dao Državnoj agenciji za istrage i zaštitu (SIPA) kazao da ga po dolasku ispred policijske stanice niko nije tukao, Kosovac je kazao da jeste tučen, te potvrdio tvrdnju Odbrane da je u “Vrbas prometu“ bila jedna prostorija i da su svi mogli vidjeti premlaćivanja.

Tužioca Olega Čavku dodatno je zanimalo da li se radi o Nenadu Tanasiću ili “Tanasiću čijeg se imena ne sjeća“. Svjedok je rekao da je riječ o Nenadu Tanasiću.

Fahrudin Omeragić je izjavio da je uhapšen 22. juna 1992. nakon čega su mu stavljene lisice na ruke, a potom mu je u centru čaršije prišao mladić u civilu koji ga je počeo tući. Tuča je, kako je kazao, trajala sve do SUP-a (Sekretarijat unutrašnjih poslova), gdje ga je saslušavao i tukao Stole Subašić.

Dodao je da ga je najviše tukao Vojin Andrić, koji mu je jedne prilike rekao: “Sad bih te zaklao, ali neću, koža ti neće vrijedit pet para“. Ispričao je kako je poslije policijske stanice prebačen u “Đuđinu kuću“, gdje je došao Andrić te ga udario nogom u prsa.

Omeragić je objasnio da je do 31. augusta bio u “Vrbas prometu“, gdje je bilo stotinjak zatvorenih lica te da su dobijali dva mala hljeba koja su morali podijeliti.

U unakrsnom ispitivanju je izjavio da je bilo zatvorenika koji su imali i po 70 godina te pojasnio da je njegov radni kolega Nenad Tihomir, koji je bio rezervni vojnik, zaprijetio policajcima, nakon čega ga više niko nije tukao.

Zijad Kovač, koji je živio u Oborcima kod Donjeg Vakufa, ispričao je da ga je uhapsila srpska vojska kada je htio pobjeći prema Karauli, nakon čega je odveden do policijskog punkta, a poslije u policijsku stanicu u Donji Vakuf.

Izjavio je da ga niko nije zlostavljao, ali mu je brat govorio da njega jesu. Naveo je da je prebačen u “Vrbas promet“, gdje je bilo 50 do 80 ljudi, gdje je proveo od 24 do 26 dana. Istakao je da nije bilo zlostavljanja u vrijeme njegovog boravka u “Vrbas prometu“.

Za zločine počinjene nad civilima nesrpske nacionalnosti na području Donjeg Vakufa optuženi su Jovan Šatara, Boško Savković i Sekula Šišić, kao načelnik Stanice javne bezbjednosti Donji Vakuf, komandir i zamjenik komandira Stanice milicije, te bivši policajci Nenad Tanasić i Boško Bilić, kao i Zdravko Balaban, u svojstvu načelnika bezbjednosti 19. partizanske brigade Vojske Srpske Republike Bosne i Hercegovine, i Jordan Ilić, nekadašnji vojni policajac ove brigade.

Na teret im je stavljeno protivzakonito zatvaranje civila, ubistva, mučenje, nečovječno postupanje te prisilni nestanak.

Nastavak suđenja je 23. maja.

Aida Trepanić