Suđenje

Suđenje Miloradu Koturu u Beogradu zatvoreno za javnost

24. Aprila 2023.12:04
Viši sud u Beogradu isključio je javnost iz sudnice Državnog suda Bosne i Hercegovine, odakle su putem međunarodne pravne pomoći saslušani svjedoci na suđenju Miloradu Koturu, optuženom za ratne zločine protiv civilnog stanovništva na području Bosanske Krupe.
Viši sud u Beogradu. Foto: BIRN BiH

Prije isključenja javnosti u Sudu BiH, iz kog su putem videolinka saslušani svjedoci S-3 i S-4, Vijeće Višeg suda u Beogradu je navelo da se postupak vodi po optužnici Državnog tužilaštva Bosne i Hercegovine a koju je preuzelo srbijansko Tužilaštvo za ratne zločine.

Milorad Kotur je optužnicom Tužilaštva u Beogradu optužen za učešće u ubistvima više od 50 civila bošnjačke i hrvatske nacionalnosti počinjenim na području Bosanske Krupe u julu i augustu 1992. godine.

U novembru 2021. godine Kotur se nije pojavio pred Sudom BiH u Sarajevu, gdje se trebao izjasniti o krivici zajedno sa optuženim Dušanom Ćulibrkom. Tom optužnicom se teretio da je, kao pripadnik rezervnog sastava policije Stanice javne bezbjednosti (SJB) Bosanska Krupa, učestvovao u ubistvima 44 zatočenika bošnjačke i hrvatske nacionalnosti iz logora “Omarska”, među kojima su bile i dvije žene. Zarobljenike su iz “Omarske” minibusom odvezli u selo Donji Dubovik, vezali žicom i strijeljali pored jame “Lisac”, navelo je ranije Tužilaštvo BiH.

Ćulibrk je proglašen krivim da je u augustu 1992. kod jame “Lisac” učestvovao u ubistvima sedam civila bošnjačke nacionalnosti koji su se kretali iz Prijedora prema Bihaću, zbog čega je pred Sudom BiH osuđen na 20 godina zatvora.

Azra Husarić Omerović