Suđenje

Kuzmanović i ostali: Zaštićeni svjedok dobio prijetnje

24. Aprila 2023.12:55
Tužilaštvo Bosne i Hercegovine je obavijestilo Sudsko vijeće na suđenju za zločine počinjene na području Teslića da je jedan zaštićeni svjedok, kojeg i Odbrana želi direktno ispitati, primio prijetnje.
Teslić. Foto: BIRN BiH

Markočević, drugooptuženi u predmetu “Dušan Kuzmanović i ostali”, rekao je kako on nije kontaktirao spomenutog svjedoka, ali da mu je njegovo svjedočenje neophodno. Odbrana drugooptuženog Markočevića smatra da na zaštićenog svjedoka nije vršen pritisak, nego da on “bježi”, s obzirom na to da je u komunikaciji sa Sudom Bosne i Hercegovine kazao kako ima zdravstvenih problema koji sprečavaju njegov dolazak u sudnicu.

Kuzmanović, Markočević i Marinko Đukić su optuženi za progon bošnjačkog i hrvatskog stanovništva s područja Teslića – ubistvima, zatvaranjem, mučenjem i drugim nečovječnim djelima. Prema optužnici, Kuzmanović je bio načelnik Stanice javne bezbjednosti u Tesliću, Markočević komandir, a Đukić šef krim-službe.

Na ovom ročištu je svjedočio Risto Kovačević, svjedok Odbrane drugooptuženog Markočevića. Svjedok je rekao da je 1992. godine bio policajac. Prisjetio se da je u januaru 1992. došla dojava da je neko pucao na vojsku.

“Zaustavili smo vozilo, pronašli pušku i oduzeli je. (…) Na dodir je bila vruća i našao sam tri čahure”, kazao je Kovačević, dodavši kako je vozilom upravljao izvjesni Enes, koji je zadržan u policiji, ali je nakon intervencije određenih osoba brzo pušten na slobodu.

Kako je Kovačević rekao, odgovarajući na pitanja Markočevićevog branioca Duška Panića o “Mićama”, on nikada nije imao kontakt s tom jedinicom jer je, kako je kazao, vrlo malo vremena provodio u stanicama.

“Čuo sam da su ‘Miće’ bile strah i trepet, da su tjerali ljude da rade sklekove i da su šamarali”, ispričao je Kovačević.

Na pitanje Panića o tome da li je svjedok učestvovao u pretresima u Ruževićima, Kovačević je odgovorio potvrdno i dodao kako nije bilo otpora. Također, svjedok je rekao da je učestvovao u pretresu u Gornjem Tesliću, i da je “dosta ljudi tada predalo oružje”, te da je postupak bio korektan.

Svjedok je naveo da je učestvovao i u pretresu u Gornjem Rankoviću.

“Bilo je problema, u akciji je učestvovala i vojska”, kazao je svjedok.

Kada ga je optuženi Markočević pitao o strukturi oduzetog oružja, svjedok je rekao da je oružje bilo razno, uključujući lovačko i karabine. Na pitanje Markočevića o potpisivanju dokumenta lojalnosti, on je kazao da je “nešto potpisao”, ali da se ne sjeća šta.

Tužiteljica Enisa Adrović pitala je svjedoka da li zna šta se desilo sa stanovnicima Gornjeg Rankovića, na što je on rekao kako ih je “Civilna zaštita postrojavala, odvodila njih pet-šest na radne akcije i na rovove”, dodavši da su mještani bili uglavnom muslimani.

Na pitanje tužiteljice Adrović šta je bilo s kolegama muslimanima iz policije tokom juna 1992. godine, svjedok je kazao da je jedan od njih kopao rovove, ali da ne zna da li je to radio svojevoljno.

Svjedok je naveo kako je primijetio da u bošnjačkim i hrvatskim naseljima nije više bilo ljudi, kao i da je čuo da je pronađena masovna grobnica na lokalitetu Bebe.

Nastavak suđenja planiran je za 8. maj 2023. godine.

Irvin Pekmez