Suđenje

Hadžić i ostali: Zadatak bio da se zauzme Čemerno

13. Aprila 2023.16:31
U nastavku suđenja za zločine počinjene na području Ilijaša, svjedoci Tužilaštva Bosne i Hercegovine govorili su o odlasku dobrovoljaca iz Kaknja u selo Čemerno.
Sud BiH i Tužilaštvo BiH. Foto: BIRN BiH

Mevludin Brkić ispričao je u Državnom sudu da se dobrovoljno prijavio u Teritorijalnu odbranu (TO) u Kaknju, i da su nakon nekoliko dana dobili naredbu da idu u Brezu, a potom u Vlahinje.

Svjedok je kazao kako su s njim tada krenuli i Haris i Benjamin Sikira, te zaštićeni svjedok “A”.

“Pred školom u Kaknju dočekao nas je komandant TO-a Breza Džemal Hadžić i rekao da idemo za Brezu”, naveo je svjedok, te dodao kako je tu “bio i Tufo”.

Brkić je kazao da su po naredbi Hadžića otišli na Vlahinje, a da je njemu komandir bio Tufo, koji ih je vodio u akciju na Čemerno, te da su im se u Koritima pridružili mještani, koji su s njima krenuli ka Čemernom.

“Zadatak je bio da se zauzme selo, uništi sve i da se ne zadržavamo”, rekao je svjedok te dodao kako je nosio kanister, te da je, čim se zapucalo, pobjegao s jednim civilom iz Korita i da su došli u Mahmutovića Rijeku, odakle su vraćeni u Kakanj.

Na iskaz svjedoka Odbrana je uložila prigovore autentičnosti i zakonitosti.

Tužilaštvo BiH tereti bivše pripadnike Teritorijalne odbrane, te aktivnog i rezervnog sastava policije – Džemala Hadžića, Teufika Turudića, Džemala Smolu, Senada, Harisa i Benjamina Sikiru, Enesa Duraka, Mirsada, Nusreta i Mirzeta Bešliju te Nehrua Ganića – da su 10. juna 1992. napali Čemerno, pucanjem, bacanjem bombi, mučenjima i paljenjem imovine, što je za rezultat imalo smrt 30 osoba srpske nacionalnosti.

Na poziv Tužilaštva BiH odazvao se i Zahir Kobilica, koji se također dobrovoljno prijavio u TO Kakanj, te je upućen u Brezu. Svjedok je kazao kako je komandir njegove čete prvo bio Senad Jašarspahić, a nakon njegovog ranjavanja komandovanje je preuzeo Teufik Turudić, koji je do tada bio komandir drugog voda u četi.

On je ispričao kako su iz Breze upućeni na Vlahinje, te da je tamo vidio komandanta TO-a Breza Džemala Hadžića te Nehrua Ganića.

On je naveo kako im je rečeno da 10. juna 1992. godine u akciju na Čemerno ide Tufin vod, koji je brojao nekih 28 vojnika, ali da on nije išao, te da je o akciji čuo od trećih lica koja također nisu bila u Čemernom.

“Naknadno sam saznao da je i Esad Durak bio gore”, kazao je svjedok, te naveo kako je Duraka jednom vidio na Vlahinjama kada je došao kod Hadžića s nekoliko izviđača, da je imao šarenu uniformu i šešir na glavi.

Na nekoliko pitanja tužitelja Vladimira Simovića, svjedok je drugačije odgovarao u odnosu na iskaz koji je dao tokom istrage, te govorio kako se ne sjeća.

“Prigovaram na iskaz svjedoka, na njega je uticano, pokazivan mu je zapisnik, a i optužnica”, rekao je Simović na kraju ispitivanja.

Nastavak suđenja zakazan je za 20. april.

 

Selma Boračić Mršo