Suđenje

Bužimkić i ostali: Suđenje za zločine u Bosanskoj Krupi počinje sredinom maja

12. Aprila 2023.14:27
Suđenje sedmorici nekadašnjih pripadnika Armije Bosne i Hercegovine, koji se terete za zločine nad ratnim zarobljenicima na području Bosanske Krupe 1995. godine, počinje 15. maja, dogovoreno je na statusnoj konferenciji.
Bosanska Krupa. Foto: BIRN BiH

Kako je strane u postupku upoznala predsjedavajuća Sudskog vijeća Željka Marenić, sredinom maja planirano je čitanje optužnice i iznošenje uvodnih riječi.

Tužiteljica Marijana Čobović je kazala da Tužilaštvo tokom suđenja namjerava saslušati 114 svjedoka i tri vještaka, uz predočavanje materijalnih dokaza.

“Za saslušanje svjedoka i vještaka Tužilaštvu će biti potrebno oko 60 sati, kao i dva sata za ulaganje materijalnih dokaza, te čitanje izjave svjedoka koji je preminuo prije podizanja optužnice“, rekla je tužiteljica Čobović i dodala da su za šest svjedoka određene mjere zaštite.

Prema njenim riječima, nema prijedloga utvrđenih činjenica u ovom predmetu.

Sutkinja Marenić je Odbranu obavijestila da će imati duplo više vremena za unakrsno ispitivanje svjedoka, u odnosu na ono koje će na raspologanju imati Tužilaštvo.

Za zločine na području Bosanske Krupe optuženi su nekadašnji pripadnici 511. slavne brdske brigade Armije BiH – Senad Bužimkić zvani Grga, Rizah Fajić zvani Faja, Almir Sefić, Ermin Kadić, Amir Patković zvani Pače, Irfo Velagić zvani Mekenzi i Suad Nesimović.

Bužimkić se tereti da, u svojstvu referenta za štabno-bezbjednosne i vojnopolicijske poslove, nije poduzeo nužne i razumne mjere da njemu podređeni pripadnici brigade budu kažnjeni. Fajić je optužen u svojstvu zamjenika komandira voda Vojne policije 511. slavne brigade, a ostali u svojstvu pripadnika te jedinice.

U optužnici se navodi da su pripadnici Armije BiH – prilikom napada na položaje Kobiljnjaka, Osmače i Ćojluka na području Bosanske Krupe – od polovine maja do polovine jula 1995. zarobili najmanje 25 pripadnika Vojske Republike Srpske (VRS).

Neposredno nakon zarobljavanja i onesposobljavanja za borbu, početkom jula 1995. ubijeno je šest pripadnika VRS-a, dok su preostali – njih najmanje 21, koji su zarobljeni u rejonu Ćojluka – zatvoreni i držani u vojnom pritvoru u mjestu Pištaline, u kojem su mučeni i koji je obezbjeđivala Vojna policija 511. slavne brigade.

“U ljeto 1995. pripadnici voda Vojne policije u grupama su izvodili zarobljene pripadnike VRS-a i iste lišili života na tri lokacije na području Bosanske Krupe i to na lokacijama Perna – Padež i Perna – Vojna ekonomija, upotrebom vatrenog oružja, dok su ih ispred Vojnog zatvora lišili života tukući ih drvenim kolčevima do smrti”, navodi se u potvrđenoj optužnici.

Početak suđenja je zakazan za 15. maj.

Haris Rovčanin