Suđenje

Optuženi za zločin u Tesliću ponovo se nije pojavio u sudnici

6. Aprila 2023.15:22
Bivši pripadnik Vojske Republike Srpske (VRS) Zoran Kolobarić iz Teslića drugi put se nije pojavio pred Okružnim sudom u Doboju zbog izjašnjenja o krivici za ratne zločine nad civilima na području Teslića.
Teslić. Foto: BIRN BiH

Optuženi je uredno primio sudski poziv za današnje ročište na adresi u Srbiji.

Kolobarić je optužen sa još šest pripadnika VRS-a Draganom Panićem, Dragoslavom Slijepčevićem, Draganom Toprekom, Srpkom Vukovićem i Božimirom Vukovićem – za ubistva i mučenje civila.

Na narednom ročištu za izjašnjenje o krivici, koje je zakazano za 8. maj, ukoliko se Kolobarić ne pojavi, Okružno javno tužilaštvo Doboj zatražit će određivanje pritvora, odnosno raspisivanje međunarodne potjernice.

Ostali optuženi u ovom predmetu su ranije negirali krivicu.

Prema navodima optužnice, Panić i Toprek su u noći između 26. i 27. augusta 1992. godine u Dragalovcima kod Doboja, naselju koje danas pripada općini Stanari, ubili jednu i zlostavljali drugu ženu u porodičnoj kući.

Dan kasnije Kolobarić, Toprek i Marković sa još jednim vojnikom, koji je u međuvremenu preminuo, u mjestu Ružević iz Teslića učestvovali u ubistvu jednog civila.

Njemu je, prema navodima optužnice, iz pištolja kroz jastuk u glavu pucao preminuli vojnik. Usljed teških tjelesnih povreda, oštećeni je preminuo 31. augusta u Kliničkom centru u Banjoj Luci.

Arnes Grbešić