Suđenje

Tepić i ostali: Odbrana prvooptuženog traži oslobađajuću presudu

3. Aprila 2023.16:51
Odbrana prvooptuženog Save Tepića, koji se tereti za zločine počinjene na području Kotor-Varoši, zatražila je u završnoj riječi od Suda Bosne i Hercegovine da, na temelju provedenih dokaza, donese oslobađajuću presudu.
Kompleks državnih pravosudnih institucija. Foto: BIRN BiH

Tepićev branilac Nebojša Pantić rekao je kako Državno tužilaštvo apsolutno nije dokazalo niti jedan navod iz optužnice, a iz kojeg proizlazi da je njegov branjenik počinio krivična djela koja mu se stavljaju na teret.

“Tačno je da je Tepić bio načelnik Stanice javne bezbjednosti u Kotor-Varoši, ali od 11. juna 1992. dolaskom specijalne jedinice iz Banje Luke on je eliminisan i nije mogao da ima nikakav uticaj na dešavanja u gradu”, kazao je Pantić, dodavši da je tim tokovima upravljao Centar javne bezbjednosti (CJB) Banja Luka.

Odbrana je iznijela i procesne prigovore na optužnicu, koja je, kako je rekao Pantić, podijeljena u tri dijela i u kojoj se u svakom dijelu ponavlja da su Savo Tepić i Dragoslav Bojić planirali, počinili, podstrekavali, pomagali, znali za progon nesrpskog stanovništva, te da nisu ništa poduzeli kako bi to spriječili.

“Radnje se kumulativno redaju tako da se dobije pogrešna predstava da je učinjeno više krivičnih djela, a ne jedno”, naveo je branilac Pantić.

Odbrana se osvrnula i na vještačenje vještaka vojne struke Stevana Dakića, kojeg su oni predložili, a na čije vještačenje je Državno tužilaštvo imalo procesni prigovor, navodeći da vještak nije stručan.

Pantić je naveo kako je Sud BiH zauzeo tokom glavnog pretresa slično mišljenje kao tužilac, te je suzilo predmet vještačenja, što je dovelo na neki način i do mijenjanja predmeta vještačenja.

“Njegov nalaz je bitan, iako Tužilaštvo smatra da je nalaz baziran na uglavnom nezakonitim dokazima. Moram reći da je većina dokaza upravo od Tužilaštva, a koja je bila predmet vještačenja”, objasnio je Pantić te dodao kako je Tepić postupao po zakonima Republike BiH, te zakonima o unutrašnjoj organizaciji takozvane Srpske republike BiH.

“Pošto nema nijednog dokaza o učešću mog branjenika u planiranju, počinjenju i podstrekavanju progona nesrpskog stanovništva, jasno je da zbog toga nema ni opisa načina na koji je to počinio”, rekao je branilac Pantić.

Pantić je u završnoj riječi kazao kako je više svjedoka potvrdilo da je 11. juna 1992. godine u Kotor-Varoš došla specijalna jedinica iz Banje Luke, koja je preuzela svu vlast, da je naredbe izdavao Zdravko Pejić, a da je komandant te jedinice bio Slobodan Dubočanin.

“Njih dvojica su odlučivali ko će biti uhapšen, zatvoren, pušten i sve drugo, a ne Tepić”, rekao je Pantić.

Tepiću se za zločine počinjene u Kotor-Varoši sudi skupa s Duškom Vujičićem, Duškom Maksimovićem i Ilijom Kurušićem. Tepić je optužen u svojstvu načelnika Stanice javne bezbjednosti u Kotor-Varoši i člana Kriznog štaba, Vujičić i Maksimović kao pripadnici policije, a Kurušić u svojstvu pripadnika Vojske Republike Srpske.

S njima je bio optužen i Dragoslav Bojić, ali je predmet protiv njega razdvojen zbog zdravstvenog stanja.

Suđenje se nastavlja 24. aprila, kada je planirana završna riječ Odbrane Vujičića.

Selma Boračić Mršo