Suđenje

Gadžo i ostali: Konstatovane prirodne smrti pritvorenika u Hrasnici

31. Marta 2023.12:34
Svjedok Odbrane potvrdio je svoje potpise na ljekarskim nalazima u kojima je konstatovana prirodna smrt zatvorenika u Hrasnici kod Sarajeva 1992. godine.
Sud BiH. Foto: BIRN BiH

Odbrana Senada Gadže je u dokazima duplike ponovo pozvala doktora Enesa Šačića, koji je u pritvorskim prostorijama u Hrasnici konstatovao smrt Radomira Milutinovića, Dostimira Nikolića i Gojka Stjepanovića.

Šačić je potvrdio da su na predočenim dokumentima iz avgusta 1992. godine njegovi potpisi i rukopis, mada se konkretnih slučajeva nije mogao sjetiti. Kazao je da je kod Milutinovića kao uzrok smrti konstatovao kancer, kod Nikolića slabljenje srčanog mišića, a kod Stjepanovića infarkt.

“Ne mogu se sjetiti kako sam utvrdio uzrok. Postoje dvije mogućnosti – da je bila medicinska dokumentacija, ili ako je neka osoba dolazila u posjetu i ispričala od čega se liječio”, naveo je Šačić.

On je rekao da se i bez obdukcije može utvrditi uzrok smrti na osnovu medicinske dokumentacije i pregleda.

“Ovdje su dvije stvari – je li prirodno ili nasilno. Da sam našao bilo kakvu povredu, ja bih to konstatovao i to ide dalje u proceduru”, kazao je svjedok.

Braniteljica Lejla Čović predočila je i nalaze doktora Mušana Berila, koji je kao uzrok smrti kod Borka Stojanovića i Sekule Mandića konstatovao zatajenje srca i pluća. Šačić je rekao da je Berilo bio njegov kolega i da misli da su na dokumentima njegovi potpisi.

Šačiću je predočen i izvještaj doktorice Smiljane Viteškić od 11. septembra o smrti Dostimira Nikolića, u kojem je navedena druga dijagnoza u odnosu na njegov nalaz iz avgusta. Svjedok je objasnio da se, ustvari, radi o istoj dijagnozi samo da je kazano drugim riječima. Tužiteljici Marijani Čobović je rekao da ne zna zbog čega je Viteškić upotrijebila druge termine.

Odbrana Gadže ponovo je pozvala Šačića, koji je prvobitno saslušan 14. oktobra prošle godine, jer je, kako je objasnila Čović, u međuvremenu došla do dokumenata koje je odavno tražila od arhiva Ministarstva odbrane.

Senad Gadžo, Zaim Laličić i Suljo Hebib su optuženi za nezakonita zatvaranja, ubistva, mučenja, zlostavljanja i tjelesna sakaćenja u prostorijama zatvora u Hrasnici kod Sarajeva, Osnovnoj školi “Aleksa Šantić”, kao i u garažama između nebodera, u periodu od 1992. do 1994. godine. Oni su optuženi u svojstvu pripadnika Armije BiH.

Odbrana Gadže je uložila i set materijalnih dokaza. Tužiteljica Čobović je prigovorila na uvođenje određenih akata, navodeći da nisu saslušana lica koja su ih sačinila. Braniteljica je rekla da Husein Mujanović nije mogao biti pozvan jer je bio u zatvoru u Beogradu, a da je Hasija Šuško, koja je sada sudija Suda BiH, u istrazi kazala da se ne sjeća detalja, te je nema smisla ni pozivati.

Tužilaštvo je najavilo uređenje optužnice, a za 28. april su zakazane završne riječi.

Marija Taušan