Suđenje

Mirsad Brkić: Otac izboden i mučen u šupi u Jezeru

29. Marta 2023.16:23
U nastavku suđenja Mirsadu Brkiću, optuženom za zaločine nad civilima u Odžaku, svjedoci Okružnog javnog tužilaštva u Doboju govorili su o ubistvima Sime i Pere Ljubičića, te drugima događajima u naselju Jezero sredinom 1992. godine.
Okružno javno tužilaštvo u Doboju. Foto: BIRN BiH

Đorđe Kojić je kazao da se u Jezero vratio oko 25. juna 1992. godine, nakon ulaska srpskih snaga u Odžak. Njemu je, kako je rekao, Ilija Milošević ispričao da su u Renoultu 4 naišli “Bešlaga, Som i Harda“, zbog čega se sklonio u trnje iz kog je vidio ubistvo Sime Ljubičića i odvođenje Pere Ljubičića.

“Moj kum Ilija Milošević mi je rekao da je Bešlaga pucao u Simu Ljubičića i da su Som i Harda odveli Peru Ljubičića u auto. Njegovo tijelo u jednoj šupi pronašli su pripadnici Vojske Republike Srpske“, rekao je Kojić.

Svjedok je ispričao i da mu je Milošević rekao da ga je “Bešlagina grupa“ zatvorila sa pet do šest drugih ljudi u garažu, gdje su odvrnuli plinsku bocu i zatvorili vrata, kao i da su jednom prilikom zatvorili samo njega.

“Jedan momak muslimanske nacionalnosti iz Luga koji je bio s njima zavrnuo je bocu. Oni su uspjeli da se oslobode i pobjegnu. Bili su skriveni kad su Bešlaga i drugi pucali po šumi“, rekao je Kojić, nekadašnji rezervni policajac iz Jezera.

On je naveo da je viđao izvjesnog Bešlagu, Soma, Hardu i Mrčulju na punktu u Jezeru.

“Bili su naoružani puškama i karabinima. Jednom su pucali preko mog auta i meci su se zabijali u šljunak. Oni su mi kasnije otjerali auto, zapalili kuću i zgrade. To su mi uradili oni s kojima sam jeo i pio. Bešlagu poznajem od svoje šeste godine, a sa Mrčuljom sam radio u šumi. Soma nisam poznavao“, rekao je Kojić.

Svjedok je kazao da nije znao kako se zove osoba s nadimkom Som, te da mu je neko kasnije u Odžaku rekao da je to Jasmin Brkić. Kojić je potvrdio da je u fotoalbumu prepoznao optuženog Mirsada Brkića, kojeg je opisao kao mršavog mladića od dvadesetak godina sa bujnom i kuštravom kosom te razrookim očima.

Prema navodima optužnice, Brkić, bivši pripadnik Hrvatskog vijeća obrane, tereti se da je u naselju Jezero, koje danas pripada općini Vukosavlje, sa Senahidom Ribićem i drugim nepoznatim osobama u junu i julu 1992. godine protivzakonito zatvarao, zastrašivao i mučio civile srpke nacionalnosti, te učestvovao u ubistvu dvije osobe.

On je početkom novembra prošle godine izručen iz Austrije u Bosnu i Hercegovinu, po međunarodnoj potjernici koja je raspisana po naredbi Okružnog suda Doboj.

U ekstradicionom pritvoru u Austriji bio je od 24. februara 2022. godine.

Trenutno se nalazi u pritvoru u Doboju.

Za zločine na području Odžaka Senahid Ribić je krajem januara 2013. godine pred Sudom u Doboju osuđen na 13 godina zatvora

Svjedok Čedo Ljubičić je rekao da je bio u Švicarskoj kada je čuo da je ubijen njegov otac Pero. Zbog toga je došao u Odžak u julu 1992. godine.

“Moje pokojna majka i tetka su mi ispričale da su Senahid Ribić zvani Bešlaga, kojeg sam poznavao, Som i Harda ubili mog oca u šupi Fetahovića i da je bio ispržen i izboden, mučen. Ne znam šta im je skrivio. Bio je zidar i sagradio je trećinu Odžaka. Ni s kim nismo bili u zavadi. Pričale su mi i da je prije ubistva bio zatvoren u garaži Ilije Miloševića sa drugim ljudima i da ih je pokupila ista grupa. Od Rade Ljubičića sam čuo da je Simo Ljubičić ubijen rafalom i da je neko od te ekipe pucao“, kazao je Ljubičić.

Branilac optuženog, Nebojša Matović ,svjedoku je rekao da je tokom istrage govorio da su njegovog oca ubili Senahid Ribić i Jasmin Brkić zvani Som, dok je svjedok na dodatno pitanje tužioca kazao da je čuo da je Som Mirsad Brkić.

Optuženi Brkić je svjedoka pitao o svojim roditeljima, uz opasku da ga niko nije poznavao kao Soma.

“Vjerovatno sam poznavao vašeg oca. Radio sam kao milicioner u Odžaku. Poznavao sam dosta Brkića“, odgovorio je svjedok.

Suđenje se nastavlja 24. aprila.

 

Arnes Grbešić