Vijest

BIRN BiH u izboru za specijalnu nagradu “One World Media”

29. Marta 2023.13:19
Balkanska istraživačka mreža Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) ušla je u izbor među deset medija za specijalnu nagradu “One World Media”, u kategoriji u kojoj se nagrade dodjeljuju nezavisnim medijskim organizacijama iz cijelog svijeta čiji je doprinos u izvještavanju prepoznat globalno.
One World Media. Foto: One World Media

BIRN BiH je u ovoj kategoriji ušao u širi izbor sa organizacijama čije se sjedište nalazi na “globalnom jugu” naše planete, a koje svoje medije koriste za izvještavanje o socijalnim, kulturnim, političkim i ekonomskim problemima.

“Nagrada nastoji prepoznati i potaknuti izvanredno izvještavanje, koje informira javnost, pruža mogućnost da se čuje glas lokalnog stanovništva, stvara prostor za kritične informacije i poziva na odgovornost one koji imaju moć”, navodi se na stranici One World Media o kategoriji za specijalno priznanje.

Ove godine za nagradu “One World Media” stiglo je više od 600 prijava iz 110 zemalja, a žiri je izabrao po deset nominovanih u 15 različitih kategorija. U saopćenju se navodi da su sudije imale težak zadatak da izaberu širi spisak i da su proveli sedmice pregledajući prijave o nedovoljno izvještavanim pričama koje razbijaju predrasude, mijenjaju narative i povezuju ljude iz različitih kultura.

Međunarodna nagrada “One World Media” dodjeljuje se od 1988. godine za najbolje medijske priče koje ruše stereotipe, mijenjaju narative i povezuju ljude iz različitih kultura. Ova nagrada se dodjeljuje u 15 kategorija za novinare i medije koji podižu svijest o problemima u zemljama u razvoju. Ceremonija dodjela se od 2012. godine održava u Londonu.

Osim BIRN-a BiH, u kategoriji za specijalnu nagradu nominovani su Fondacija za istraživačko novinarstvo iz Nigerije, Laboratorija za novinarstvo i javno mnijenje iz Meksika, La Voie Originale iz Obale Slonovače, Lupa iz Brazila, Mongabay India, Project Mutatuli iz Indonezije, Radio Al-Salam iz Iraka, te STEPS i The Continent iz Južne Afrike.

Žiri nagrade čine medijski stručnjaci i nagrađivani filmski radnici te urednici i međunarodni dopisnici Sky Newsa, CNN-a, Al Jazeere, Middle East Eyea, BBC-a i drugi, a ove godine sudije u kategoriji za specijalnu nagradu bit će povjerenici organizacije One World Media.

Novinarka BIRN-a BiH Nermina Kuloglija izabrana je 2021. godine u širi krug kandidata za nagradu “One World Media” u kategoriji “New Voice” među mladim novinarima iz cijelog svijeta koji su tokom godine dali značajan doprinos međunarodnom novinarstvu.

Spisak medija koji su ušli u uži izbor za nagradu bit će objavljen 4. maja, dok će pobjednici biti predstavljeni na svečanoj dodjeli u junu.

    Enes Hodžić